fbpx
Надзвичайні події та кримінальна хроніка

Ситуацію в 2-х районах Одеської області можна оцінити як тропічні дощі – Гідрометцентр

Ситуацію, яка виникла в Арцизькому і Тарутинському районах Одеської області, можна оцінити як тропічні дощі. Про це представникам ЗМІ повідомили в управлінні Укргідрометцентру.

«З 10 до 15 вересня 2013 року погоду в Одеській області обумовлювала улоговина малоазіатської депресії, в районі якої спостерігався холодний атмосферний фронт. Інтенсивні опади спостерігалися на вершинах хвиль даного фронту», – заявили в Гідрометцентрі.

Зокрема, 12 вересня на одній з «хвиль» фронту (над Балканами) утворився мезоциклон. З 12 до 13 вересня цей мезоциклон повільно рухався в напрямку України. Вже 13 вересня, вдень, центр мезоциклону досяг південної частини Одеської області, і з 13 до 14 вересня «балканський» мезоциклон перемістився на центральну частину України.

Читайте також:  СБУ затримала російського агента, який намагався підірвати поштове відділення у Запоріжжі

Після  «прибуття» мезоциклону, на півдні Одеського регіону були зафіксовані грози з сильними шквалами (12 вересня в Болграді та Ізмаїлі 12-13 м/с, 13 вересня в Ізмаїлі – 22 м/с). Через те, що холодний фронт залишався досить малорухливим, це призвело до сильних і тривалих, а місцями – дуже сильних дощів зливового характеру. 12 і 13 вересня в Одеському регіоні випала аномальна кількість опадів (до 150-200 мм).

За інформацією Укргідрометцентру, максимальна добова кількість опадів за весь період спостережень за інформацією метеостанції «Сарата» становила 100 мм (27 червня 1952 року), на станції «Болград » – 163 мм (у липні 1933 року).

Читайте також:  СБУ затримала у Дніпрі рекетирів, які викрадали людей та «вибивали» з них гроші

У вересні найбільшу добову кількість опадів було зафіксовано у Сараті – 81 мм (1893 рік), а в Болграді – 64 мм (18 вересня 1972 року).

«За обсягом опадів, які випали в ці дні, погодну ситуацію можна охарактеризувати як "стихійні гідрометеорологічні явища" і "небезпечні гідрометеорологічні явища"», – запевняють синоптики.

Додамо, що в прогнозах Укргідрометцентру на ці дні передбачалися помірні дощі, а 13-14 вересня – сильні і дуже сильні дощі.

За матеріалами: УНН

Читайте також: