fbpx
Політика

Чехія готова взяти участь у ліквідації сирійської хімзброї

За словами міністра оборони Чехії генерала Властіміла Піцека, підрозділ військових хіміків з Чехії готовий прийняти участь у ліквідації сирійської хімічної зброї.  

«Свої можливості для ліквідації хімічної зброї та захисту від неї у Чехії є. Може бути використаний підрозділ хімічного захисту, розквартированого в Ліберці і що відноситься до кращих у НАТО», – сказав глава чеського оборонного відомства. При цьому Піцек уточнив, що Чехія поки не отримувала жодних пропозицій про використання її військ хімічного захисту у вирішенні питань, пов’язаних з сирійськими арсеналами хімічної зброї.  

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Чеський міністр також додав, що рішенням вкрай складного сирійського конфлікту займається все міжнародне співтовариство, і Чехія поки не грає в цьому питанні ніякої ролі. 

«До того ж нас ніхто не просив, щоб ми були якось задіяні у вирішенні сирійського конфлікту. Крім цього, встановлення контролю над хімічною зброєю Сирії досі не доручено жодній міжнародній організації, ні ООН, ні Північноатлантичному альянсу», – додав Піцек. 

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Між тим стали відомі подробиці російського плану щодо сирійської хімзброї, що включає чотири етапи: перший – Сирія приєднується до ОЗХЗ, другий – Дамаск декларує місця зберігання та виробництва хімзброї, третій – допускає туди інспекторів організації, четвертий – . вирішує разом з інспекторами, як і ким хімзброю буде знищено.

За матеріалами: ИТАР – ТАСС

Читайте також: