fbpx
Політика

«Україна вибрала Shell за безпеку технології видобутку сланцю», – Азаров

Україна обрала компанію Royal Dutch Shell (Нідерланди) для видобутку сланцевого газу в Харківській і Донецькій області, тому що ця компанія володіє передовими технологіями, які дозволяють безпечно видобувати газ в густонаселених регіонах.

Про це в ефірі програми «Шустер LIVE» повідомив прем’єр-міністр України Микола Азаров.

«Royal Dutch Shell – це найбільша компанія, яка має в своєму розпорядженні новими технологіями для безпечного видобутку сланцевого газу», – запевнив він.

Прем’єр-міністр уточнив також, що Україна вела переговори з компанією Shell протягом двох років. Микола Азаров додав, що підписана напередодні угода є взаємовигідною: «Україна отримає певну енергетичну незалежність, а Royal Dutch Shell – свої гроші».

Нагадаємо, що 12 вересня 2013 року в ході робочого візиту прем’єр-міністра України Миколи Азарова в Нідерланди між компанією Royal Dutch Shell і урядом України був підписаний договір про операційну діяльність. Зазначимо, що в договорі мова йде про розподіл вуглеводнів, які незабаром будуть добуватися в межах Юзівської площі.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

Відповідно до даної угоди, залежно від обсягів видобутку, від 30% до 60% газу належить українській державі. Всі інші видобуті вуглеводні розподіляються між інвесторами – компаніями «Надра Юзівська» і Royal Dutch Shell за принципом «50/50». Повідомляється, що на 1-му етапі нідерландська компанія інвестує в георозвідки близько 500 мільйонів доларів, а загальні інвестиції компанії Shell в розробку і побудову комунікацій оцінюються в районі 10 мільярдів доларів.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

Додамо, що в межах Юзівської площі іноземна компанія буде видобувати не тільки традиційний природний і сланцевий газ, але і газ із щільних пісковиків.

За матеріалами: kmu.gov.ua

Читайте також: