Російська влада заперечує тиск на Україну і країни Східного партнерства

Постійний представник Російської Федерації в Європейському союзі Володимир Чижов під час виступу в Брюсселі заявив про те, що Кремль не чинить жодного тиску на Україну та інші держави – ​​члени Східного партнерства.

За словами Володимира Чижова, на сьогоднішній день Російська Федерація не має наміру «насильно тягнути» будь-яку державу в Митний союз через відносини з Євросоюзом – офіційна Москва всього лише роз’яснює реальну ситуацію. Постпред в ЄС відзначив також, що в разі підписання з Європейським союзом Угоди про асоціацію Молдавія, Україна або інші держави не зможуть стати повноправними членами Митного союзу. У свою чергу, попередив чиновник, це відіб’ється на митно – тарифних питаннях між країнами.

Володимир Чижов уточнив, що ті країни, які підпишуть Угоду про асоціацію з ЄС, повинні будуть дотримуватися певних вимог Брюсселя. У свою чергу, якщо ці вимоги будуть суперечити яким-небудь зобов’язанням Митного союзу, то не вдасться уникнути конфлікту.

Related Post

Крім того, російський дипломат відзначив, що Європейський союз, на відміну від Митного союзу, ніколи не обіцяв українській стороні повноправного членства в своє об’єднання.

Нагадаємо, що 12 вересня 2013 року в Європейському парламенті ухвалили резолюцію, в якій засуджується тиск Російської Федерації на країни – члени Східного партнерства. Офіційний Страсбург заявляє, що дії російської сторони є неприпустимими. Також у ЄС заявили, що офіційна Москва повинна поважати політичний вибір тих країн, які бажають зближення з Євросоюзом (Україна, Вірменія і Молдова). Зокрема, єврокомісар з питань європейської політики сусідства і розширення Штефан Фюле запевнив, що Росія багато виграє від інтеграції країн-членів Східного партнерства до Євросоюзу і в європейську економіку.

За матеріалами: РБК-Україна

Leave a Comment