fbpx
Політика

Російська влада заперечує тиск на Україну і країни Східного партнерства

Постійний представник Російської Федерації в Європейському союзі Володимир Чижов під час виступу в Брюсселі заявив про те, що Кремль не чинить жодного тиску на Україну та інші держави – ​​члени Східного партнерства.

За словами Володимира Чижова, на сьогоднішній день Російська Федерація не має наміру «насильно тягнути» будь-яку державу в Митний союз через відносини з Євросоюзом – офіційна Москва всього лише роз’яснює реальну ситуацію. Постпред в ЄС відзначив також, що в разі підписання з Європейським союзом Угоди про асоціацію Молдавія, Україна або інші держави не зможуть стати повноправними членами Митного союзу. У свою чергу, попередив чиновник, це відіб’ється на митно – тарифних питаннях між країнами.

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

Володимир Чижов уточнив, що ті країни, які підпишуть Угоду про асоціацію з ЄС, повинні будуть дотримуватися певних вимог Брюсселя. У свою чергу, якщо ці вимоги будуть суперечити яким-небудь зобов’язанням Митного союзу, то не вдасться уникнути конфлікту.

Крім того, російський дипломат відзначив, що Європейський союз, на відміну від Митного союзу, ніколи не обіцяв українській стороні повноправного членства в своє об’єднання.

Нагадаємо, що 12 вересня 2013 року в Європейському парламенті ухвалили резолюцію, в якій засуджується тиск Російської Федерації на країни – члени Східного партнерства. Офіційний Страсбург заявляє, що дії російської сторони є неприпустимими. Також у ЄС заявили, що офіційна Москва повинна поважати політичний вибір тих країн, які бажають зближення з Євросоюзом (Україна, Вірменія і Молдова). Зокрема, єврокомісар з питань європейської політики сусідства і розширення Штефан Фюле запевнив, що Росія багато виграє від інтеграції країн-членів Східного партнерства до Євросоюзу і в європейську економіку.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

За матеріалами: РБК-Україна

Читайте також: