fbpx
Економіка

Нацбанк України вводить розмінну монету номіналом 50 коп. з нового матеріалу з 1 жовтня

  Національний банк України (НБУ) з 1 жовтня вводить розмінну монету номіналом 50 коп. з нового матеріалу.

"До 2013 року для карбування розмінних монет номіналом 50 копійок використовувалися заготовки, виготовлені зі сплаву алюмінієва бронза… монети номіналом 50 копійок з низьковуглецевої сталі з гальванічним покриттям вводяться в обіг з 1 жовтня 2013 року", – повідомили агентству "Інтерфакс- Україна" у прес-службі Нацбанку.

Згідно з повідомленням, введення в обіг монет з низьковуглецевої сталі з гальванічним покриттям закріплене постановою НБУ № 287 від 17 липня 2013 року. Рішення прийнято з урахуванням міжнародного досвіду.

У прес -службі НБУ підкреслили, що монети старого зразка не вилучатимуть з обігу.

"Основна передумова зміни матеріалу заготовок (і це є загальносвітовою тенденцією) – підвищення вартості кольорових металів (і сплавів ) на міжнародному ринку, що призводить до збільшення собівартості виготовлення розмінних монет", – роз’яснили в Нацбанку.

За оцінкою НБУ, зміна матеріалу монет не зробить впливу на строки обігу розмінних монет та їх захищеність від підробки.

Для карбування розмінних монет в Україні використовуються нержавіюча сталь (монети номіналом – 1, 2, 5 коп.) і алюмінієва бронза (монети номіналом – 10, 25 і 1 грн). До початку серпня 2013 року в обігу перебувало понад 1,008 млрд монет номіналом 50 коп.

У повідомленні також наголошується, що НБУ продовжить роботу з оптимізації технічних характеристик наявних грошових знаків, зокрема, розмінних монет середніх номіналів.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: