fbpx
Суспільство

Будинок Коцюбинського не хочуть рятувати – Бригинець

 Як повідомив член парламентської фракції «Батьківщина» Олександр Бригинець, Україна може позбутися унікальної пам’ятки – будинку, в якому виріс відомий український письменник Коцюбинський. При цьому він зазначив, що все через те, що вінницька влада не змогла врятувати його стіни від впливу солі.

За його словами, відповідну інформацію він отримав від Вінницької обласної державної адміністрації у відповідь на своє звернення із закликом не допустити руйнування будівлі.

«Як мені повідомили, вказаний будинок був побудований на початку XIX століття. Під час Другої світової війни в підвалах і кімнатах будинку зберігалася сіль, якою просякнуті стіни приміщень на всю її товщину. Внаслідок виходу солей почали руйнуватися підлога, стіни, обсипається штукатурка», – написав Бригинець в Facebook.

Читайте також:  Ось що буде якщо ми програємо війну росії (ВІДЕО)

Він також зазначив, що в 1948 році був проведений капітальний ремонт, однак сіль продовжувала руйнувати будівлю. Наступні капітальні ремонти, проведені в 1966 і 1973 роках, також не дали жодних результатів.

«У відповіді також вказується, що в 2010 році Державним підприємством Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій було підготовлено експертний висновок про технічний стан будинку», – повідомив Бригинець. 

Зокрема, там було сказано, що будинок знаходиться в аварійному стані і вже на 80 % зношений, тому експерти порахували, що доцільніше було б повністю розібрати його і відновити як історичну пам’ятку. Як зазначив депутат, приблизна вартість проектних робіт складе 200-300 тисяч гривень, а ремонтно-реставраційних – 2-3 мільйони гривень.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

Сам же Бригинець заявив, що цей будинок є не архітектурною пам’яткою, яку можна зімітувати.

«Це пам’ятник історії – будинок, який зберігає дух великого Коцюбинського. А дух художника замінити муляжем неможливо», – підкреслив він.

За словами Бригинця, у зв’язку з цим він звернувся до прем’єр-міністра Азарова і закликав його взяти це питання під особистий контроль і зробити все можливе, щоб зберегти будинок.

Читайте також: