fbpx
Право

Конституційний суд України слід ліквідувати і передати його функції Верховному суду – Батьківщина

  Опозиція пропонує ліквідувати Конституційний суд і передати його функції Верховному суду України.

"Ми вважаємо, що базова норма української Конституції, яка визначає, що Верховний суд є вищою інстанцією в судах загальної юрисдикції, повинна бути наповнена змістом. Першим кроком до цього наповнення змістом має стати ліквідація Конституційного суду України", – сказав лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк у ході Міжнародної конференції "Українське правосуддя – вимірювання в контексті європейських стандартів" у четвер у Києві.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Він підкреслив, що репутація Конституційного суду, "який є кишеньковим органом, наприклад, чинного президента щодо зміни української Конституції без волі українського парламенту і українського народу".

А. Яценюк зазначив, що опозиція переконана, що функцію конституційної юрисдикції необхідно передати Верховному суду України. За його словами, внаслідок десятка судових реформ в Україні у Верховного суду навмисне відібрали його повноваження для того, щоб створити ряд спеціалізованих судів, призначити в них "своїх" голів судів, і вирішувати свої особисті проблеми.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

"Ми вважаємо, що, по-перше, необхідно змінити принцип формування Верховного суду, а по-друге, відновити компетенцію Верховного суду України", – підкреслив лідер опозиційної фракції.

За словами А. Яценюка, Верховний суд, серед іншого, повинен забезпечити однакове виконання законодавства всіма судами. "Це крок до певного європейського прецеденту", – сказав він.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: