fbpx
Політика

Європарламент просить Росію утриматися від тиску на інші країни

Очікується, що в четвер, 12 вересня, в Європейському парламенті на голосування буде винесено проект резолюції, мова в якому йтиме про Російську Федерацію і її взаєминах з країнами Східного партнерства.

Сьогодні ввечері були оприлюднені деякі витяги зазначеного вище проекту резолюції, в якому, зокрема , йдеться про намір Європейського союзу виступити на захист деяких держав від «відкритого та зростаючого тиску Росії, спрямованого на те, щоб утримати їх від асоціації з ЄС». У Європарламенті говорять про те, що Угода про асоціацію з ЄС супроводжується рядом позитивних моментів, а саме: підвищенням економічного виробництва, зростанням конкурентоспроможності та продуктивності країн, що стали партнерами Євросоюзу.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

«ЄС готовий допомогти партнерам в їх зусиллях щодо інтеграції за допомогою тимчасового застосування відповідних частин Угоди про асоціацію та глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі з моменту її підписання», – йдеться в проекті резолюції. У документі також наголошується, що «подальші політичні та економічні реформи в цих країнах на основі цінностей і стандартів ЄС, в кінцевому рахунку, в інтересах Росії, тому що це розширить зону стабільності, процвітання і співробітництва на її кордонах».

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

У Європарламенті звертають увагу, що чим ближче саміт у Вільнюсі, на якому очікується підписання Угоди про асоціацію з низкою держав, зокрема і з Україною, можна спостерігати різні види тиску. Такий тиск, як підкреслюють у Європарламенті, є «неприйнятним». Крім того, у ЄП заявляють, що «поступова інтеграція країн-партнерів з ЄС відповідає їх прагненню до добросусідських відносин з Росією».

У Європарламенті закликають Російську Федерацію «утриматися від вчинення тиску» і «поважати суверенне право» держав на їх власний політичний вибір.

За матеріалами: Інтерфакс – Україна  

Читайте також: