fbpx
Здоров'я

Україна відмовиться від паперових медичних карток в лікарнях?

 У міністерстві охорони здоров’я України впроваджують централізований всеукраїнський електронний реєстр пацієнтів. Зокрема, відомство планує повністю відмовитися від нинішніх паперових медичних карток. Про це повідомили в прес-службі міністерства охорони здоров’я України.

 Як стверджує заступник міністра Роман Богачов, сьогодні медичні картки зберігаються за місцем проживання пацієнтів, у зв’язку з чим виникають «довготривалі бюрократичні процедури». За його словами, зараз виникають труднощі і в процесі збору анамнезу. Приміром, коли пацієнти потрапляють до лікарні у критичному стані, не маючи при собі медичної картки.

 «Часом через людський фактор бувають випадки втрати медичної інформації. Централізований електронний реєстр пацієнтів дозволить вирішити всі ці питання», – упевнений Богачов.

 Повідомляється, що всі персональні дані пацієнтів розмістять на серверному обладнанні МОЗ. Це дозволить централізовано забезпечувати повноцінний контроль за збереженням «карток». За наявними даними, таке рішення було прийнято на основі аналізу роботи електронного ресурсу в «бета»-режимі в пілотних областях – Вінницькій, Дніпропетровській та Донецькій, а також у місті Києві.

 «Впровадження електронного реєстру пацієнтів в Україні автоматично модернізує службу медичної статистики, завдяки якій буде вестися моніторинг якості і облік обсягів надаваних населенню медпослуг. Це є однією з умов комфортного переходу України до "страхової медицини"», – додав заступник міністра.

 Він зазначив, що впровадження ЕРП – тільки один з етапів інформатизації охорони здоров’я, який наразі триває завдяки залученню інвестицій. Основний інвестор у цьому напрямку – Світовий банк.

 За матеріалами: moz.gov.ua

Читайте також: