fbpx
Право

Зміни до Конституції можуть винести на референдум – Леонід Кравчук

  Запитання внесення змін до Конституції України можуть бути винесені на референдум, написав перший президент України (1991-1994 рр.), голова Конституційної асамблеї Леонід Кравчук у своїй колонці на Forbes.ua.

Л. Кравчук нагадав, що відповідно до чинної Конституції, зміни до Основного закону ухвалює парламент, для цього необхідно 300 голосів парламентаріїв. "Але може настати момент істини, коли Рада в силу своїх політичних амбіцій не зможе прийняти зміни, і це буде не дивно. Члени опозиції у свій час відмовилися увійти до складу Конституційної асамблеї. Тому набрати 300 голосів у нинішньому складі парламенту буде складно", – підкреслив він.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Якщо парламент не дасть 300 голосів, то, користуючись V розділом діючої Конституції, "президент може виносити питання внесення змін до Основного закону на всеукраїнський референдум, результати якого тепер депутати не зобов’язані імплементувати", відзначає глава Конституційної асамблеї.

Л. Кравчук розповів, що в першому читанні концепції проекту змін до Конституції було 28 сторінок, у другому очікується 20-25". У процесі роботи над документом ми постійно зустрічаємося з Віктором Януковичем, главою його адміністрації Сергієм Льовочкіним і з радником Андрієм Портновим. Янукович не нав’язує своїх думок, ми обговорюємо варіанти. Після того як проект концепції змін буде остаточно затверджений більшістю членів асамблеї, ми подамо його на розгляд В. Януковичу", – написав він.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Глава Конституційної асамблеї зазначив, що у громадян також буде можливість ознайомитися проектом концепції змін – він буде розміщений на сайті асамблеї, буде ініційовано його широке обговорення.

"Після того як документ схвалить президент, члени Конституційної асамблеї будуть працювати над законопроектом "Про внесення змін до Конституції України". Думаю, він буде готовий в 2014 році, після чого ми передамо його президентові, а він – у парламент", – написав Л. Кравчук.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: