fbpx
Економіка

Що буде з бюджетом України в цьому році?

 10 вересня о інформаційному агентстві «Укрінформ» відбувся круглий стіл на тему: "Бюджетні плани і економічні реалії: як забезпечити надходження до держскарбниці, не зашкодивши економіці?".

 Учасниками даного круглого столу були: екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник, старший радник ПАТ "Альфа-Банк" Роман Шпек, завідувач сектору грошово-фінансової стратегії відділу економічної стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован, екс -в.о. міністра фінансів України Ігор Уманський, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта, директор департаменту податкового та митного аудиту міністерства доходів і зборів України Сергій Крухмалев і ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

 В рамках круглого столу було піднято питання про перегляд бюджету України, майбутнє країни, вихід України із становища та багато іншого.

 Більшість учасників круглого столу висловили свою думку про те, що навіть якщо і варто переглядати бюджет на цей рік, то робити це треба вкрай обережно і акуратно, адже вже сформувалися контракти, договори і так далі. Саме тому треба робити все так, щоб не нашкодити цим економіці ще більше.

 Якщо говорити в цифрах, то за період січень-серпень до державного бюджету надійшло 217,6 мільярда гривень, що на 3 мільярди гривень менше (або на 1,4 %), ніж за аналогічний період минулого року.

 Багато зі спікерів згадали про надзвичайно хороший врожай даного року, але відразу підправили себе, що навіть цей прибуток не перекриє «дірок» у бюджеті. Деякі з виступаючих, наприклад Віктор Пинзеник, говорили про те, що вже в той час, коли розглядався бюджет на цей рік, було допущено безліч помилок, з яких можна було зробити висновок про те, що бюджет буде прийнятий саме таким чином. Згідно з підрахунками Віктора Пинзеника, недостача по загальному фонду в бюджеті до кінця року може досягти 35-40 мільярдів гривень, а дефіцит перевищити 100 мільярдів. «Я не хочу, щоб в Україні йшло змагання "Хто зробить ще більшу дірку у бюджеті"», – сказав під час круглого столу Віктор Пинзеник.

Читайте також: