fbpx
Політика

Міністр ЄЕК Андрій Слепнєв сподівається, що Вірменія буде співзасновником Євразійського економічного союзу

 Міністр з торгівлі Євразійської економічної комісії ЄЕК Андрій Слепнєв сподівається, що Вірменія стане співзасновником Євразійського економічного союзу.

"Я б сказав так, що нам належить всім дуже активно працювати, щоб за наступний рік зробити основну частину роботи, щоб вже в Євразійському економічному союзі ми були разом засновниками. Але це таке амбітне завдання", – заявив він журналістам у кулуарах конференції "КомАвто 2013", організованої газетою "Ведомости", у вівторок у Москві.

За словами міністра, головним у даному випадку є рішення держави, що приєднується до Митного союзу, тобто Вірменії. "Якщо там вирішили приєднатися, далі, звичайно ж, (виникає – ІФ) велика кількість технічних питань, і можливо навіть непростих – але це вже іншого рівня завдання. Головне – політична воля і рішення", – підкреслив міністр ЄЕК.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

Говорячи про подальшу роботу з приєднання Вірменії до МС, А. Слепнєв зазначив, що перш за все потрібна адаптація вірменського законодавства до прийнятих в Митному союзі норм. Зокрема, йдеться про сфери митного, технічного та зовнішньоторговельного регулювання. "Питання, очевидно, будуть вимагати великої і активної спільної роботи. Але, тим не менш, у нас є перед очима досвід, припустимо, того ж Євросоюзу, який ці завдання вирішує", – зазначив міністр ЄЕК.

При цьому він закликав не синхронізувати роботу з приєднання до Митного союзу Вірменії зі вступом в організацію іншої країни – Киргизії, тому що ці країни мають дуже багато відмінностей. Зокрема, нагадав А. Слепнєв, Вірменія не має спільного кордону з Митним союзом, в той час як Киргизія безпосередньо межує не тільки з МС, але і з Китаєм.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

На початку вересня президент Вірменії заявив про рішення республіки вступити до Митного союзу і брати участь у подальшому у формуванні Євразійського економічного союзу. Про це йшлося у спільній заяві президентів РФ і Вірменії, підписаній Володимиром Путіним і Сержем Саргсяном за підсумками переговорів у Москві.

Євразійський економічний союз повинен почати свою роботу 1 січня 2015 року.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: