fbpx
Політика

Лібералізація торгівлі між Україною і ЄС матиме позитивні наслідки для торгових відносин Києва і Москви – МЗС

 У Міністерстві закордонних справ України запевняють, що лібералізація торгових відносин між Україною та Європейським Союзом позитивно позначиться на торгівлі України з Росією.

 "Реальні факти і розрахунки свідчать про те, що лібералізація торгівлі між Україною та Євросоюзом матиме позитивні наслідки для торговельних зв’язків та інвестиційної співпраці між Україною і РФ", – повідомив на брифінгу директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс у вівторок.

 Він пояснив, що саме ЄС є ключовим торговим партнером Росії, обсяг торгівлі з якими становить 50 % товарообігу РФ.

 "Сама РФ активно працює над скасуванням всіх митних, адміністративних і технічних бар’єрів між Росією і Євросоюзом… таким чином, зусилля України на шляху зміцнення вектора економічної інтеграції з ЄС сумісні з дією російської сторони на європейському напрямку", – додав представник МЗС.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

 Є.Перебійніс додав, що створення зони вільної отрговлі між Україною і ЄС не призведе до значного зниження обсягів двосторонньої торгівлі з Росією, а побоювання щодо витіснення українських товарів на ринки Митного союзу через перенасичення ринку України продукцією ЄС у Києві вважають безпідставними.

 "Угода про асоціацію передбачає для України перехідні періоди для лібералізації митних тарифів, також Угода передбачає асиметричну лібералізацію торгівлі, можливість для України вдаватися до компенсаційних заходів у вигляді тимчасового підвищення тарифів у разі критичного зростання імпорту", – підкреслює представник МЗС.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

 За його словами, в Угоді передбачені всі необхідні механізми та заходи захисту економічних інтересів української сторони і буде надано більше часу для адаптації до умов конкурентнішого ринку.

 Також Є.Перебійніс запевнив у неможливості зловживань реекспорту в торгівлі з країнами – членами МС.

 "Таким чином, підписання Угоди про асоціацію та створення ЗВТ між Україною та ЄС не спрямоване на шкоду відносинам, у тому числі економічним, між Україною і РФ та іншими країнами Митного союзу, а навпаки створює нові перспективні можливості для розвитку рівноправної і взаємовигідної співпраці", – підсумував представник МЗС.

 Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: