fbpx
Новини світу

Казахстан не повинен агресивно нарощувати видобуток і експорт нафти – Нурсултан Назарбаєв

  Казахстану не слід агресивно нарощувати видобуток і експорт нафти, оскільки це призведе до швидкого виснаження наявних ресурсів, вважає президент країни Нурсултан Назарбаєв.

Пріоритетним є консервативний сценарій, який забезпечить стійкий видобуток та експорт нафтових ресурсів до 2050 року, сказав глава держави, виступаючи на Євразійському форумі ринків, що розвиваються у вівторок в Астані.

"Перш за все, треба розглянути різні сценарії нафтовидобутку. При консервативному сценарії є всі підстави зберегти стійкий видобуток, експорт нафтових ресурсів до 2050 року, а значить забезпечити стабільне надходження доходів у Нацфонд розвитку. При агресивному сценарії, який теж можливий, ми можемо швидко виснажувати наші можливості для експорту нафтових ресурсів", – зазначив президент.

Читайте також:  В Бельгії поліція зупинила проросійську конференцію на яку був запрошений Орбан

У Казахстані в 2012 році було видобуто 66 млн 461,5 тис. тонн нафти (зниження на 1,9 % до 2011 року ) і 12 млн 749,2 тис. тонн газового конденсату (зростання на 3,7 %).

"Сировинні запаси повинні підтримувати зростання економіки, але при цьому перестати бути головним джерелом доходів держави. Це ключове завдання уряду", – сказав Н. Назарбаєв.

Президент також вважає, що посилення ринкових механізмів – безальтернативний варіант для казахстанської економіки в довгостроковій перспективі.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

"Перш за все, важливо забезпечити найбільш сприятливе середовище для зміцнення класу підприємців. Криза 2008 року змусила державу зіграти активнішу роль в економіці. Ми змушені були увійти в активи наших банків, які потерпали від труднощів", – нагадав він.

"Однак у довгостроковому плані посилення ринкових механізмів є безальтернативним варіантом, і ми з цих активів виходимо. Частка державної власності у промислових, інфраструктурних підприємствах скорочується і буде скорочуватися", – зазначив він.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: