fbpx
Економіка

ЦВК неефективно використала кошти на виборах – Рахункова палата України

Центральна виборча комісія неналежним чином використала кошти, виділені з державного бюджету на забезпечення її діяльності, а також підготовку і проведення останніх парламентських виборів. ЦВК перевитратила майже 7,5 млн грн. У той же час більше 15,5 млн грн було використано неефективно. Про це повідомили в прес -службі Рахункової палати.

«На підготовку і проведення чергових виборів народних депутатів України використано 1011 млн грн із затверджених 1 420 400 грн. При цьому, внаслідок застосування в розрахунках завищеної кількості виборчих дільниць, вже на початковому етапі підготовки до виборів потреба ЦВК в бюджетних коштах була завищена на 5,6 млн грн, з яких 4,5 млн грн – на виплату заробітної плати членам дільничних комісій та залученим до роботи в них працівникам. Витрати на виготовлення понад необхідну потребу 1320 ящиків для голосування склали 1,1 млн грн», – йдеться в повідомленні.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

У той же час недоліки в плануванні витрат, утворення незаконного резерву на виплату заробітної плати членам виборчих комісій і безсистемні перерозподіли видатків привели до формування значних залишків бюджетних коштів. У зв’язку з цим до бюджету було повернуто майже 201 500 000 грн, зокрема 323,3 тис. грн, призначених на оплату праці членів виборчих комісій та залучених працівників, але не виплачених через відсутність належного обліку цих осіб.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

Трохи більше 15,5 млн грн зекономлених коштів у зв’язку з оприлюдненням результатів виборів на два дні раніше встановленого законом терміну, були спрямовані на оплату премій членам виборчих комісій.

Читайте також: