fbpx
Політика

Євросоюз чи Митний союз: цей вибір буде ключовим для України – Ігор Шувалов

  Група юристів зробила висновок, що нормативні бази Євросоюзу і Митного союзу несумісні, і Україна в разі приєднання до зони вільної торгівлі ЄС не зможе взяти на себе ряд зобов’язань Митного союзу, заявив перший віце-прем’єр Ігор Шувалов.

"Висновок зараз однозначний: ці норми не збігаються, і в разі якщо угода між Україною та ЄС буде підписана і набуде чинності, то ряд зобов’язань, які є ключовими і основоположними для Митного союзу, Україна на себе прийняти не зможе" , – сказав І. Шувалов на зустрічі прем’єр – міністра РФ Дмитра Медведєва з віце – прем’єрами в понеділок.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

"Я думаю, що це повинні розуміти всі, включаючи людей, які живуть в Україні, включаючи громадян України, що це ключовий політичний вибір, який сьогодні робить керівництво України", – зазначив Д. Медведєв.

За словами І. Шувалова, висновок зробили юристи – міжнародники, юристи органів влади та незалежні юристи, які проаналізували норми, підготовлені в угоді про асоційоване членство та всеосяжну зону вільної торгівлі між ЄС і Україною і основоположні норми Митного союзу. Зокрема, Україна не зможе прийняти для себе єдиний митний тариф, а, значить, не буде створена єдина митна територія.

Читайте також:  «Брюссель грається з вогнем, він спокушає Бога», - прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

За словами Д. Медведєва, ситуація досить проста: "При підписанні відповідного документа з державами Євросоюзу, договору про асоційоване членство, практично для наших українських партнерів вхід до Митного союзу буде закритий".

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: