fbpx
Економіка

Ціни на картоплю в Україні піднімуться на 30 %?

У жовтні – листопаді 2013 року роздрібна вартість картоплі в Україні може збільшитися на 25-30 % порівняно з вереснем. Про це повідомив Іван Томич, голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

За словами Томича, зараз на українських ринках вартість картоплі за кілограм коливається від 2,5 до 12 гривень, що приблизно на третину вище, ніж у 2012 році.

«Ринок адекватно реагує на попит і пропозицію», – додав експерт.

За його словами, якщо зараз в супермаркетах картопля коштує приблизно 3 грн/кг, то вже в жовтні- листопаді слід очікувати підвищення ціни до 4 грн/кг. Виходячи з наявності «картопляного ринку» , стає зрозуміло, що вересень буде більш -менш стабільним в плані цін, а вже в жовтні- листопаді очікується підняття цін на картоплю в районі 25-30 %, попередив Іван Томич.

Однак, як підкреслив експерт, сьогодні дуже важко спрогнозувати, якою саме буде вартість картоплі в 2014 році в березні- квітні.

Крім того, глава союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів розповів про те, що в цьому 2013 в Україні буде «викопано» на 25-30 % менше картоплі порівняно з аналогічними показниками 2012 року.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики і продовольства України, торік вітчизняні аграрії зібрали лише 23 мільйони тонн картоплі.

За словами експертів, основне виробництво картоплі в Україні зосереджено в будинкових господарствах. При цьому, в 2012 році частка виробленої картоплі в фермерських господарствах та сільськогосподарських підприємствах склала близько 3,3 % від загального обсягу картоплі.

Варто відзначити, що якщо в сільськогосподарських підприємствах у 2012 році врожайність картоплі склала близько 19,2 тонн/га, то у «одноосібників» – тільки 16 тонн/га.

За матеріалами: УНН

Читайте також: