fbpx
Новини світу

Удар по Сирії. Обама звернувся за підтримкою до нації

  Президент США Барак Обама в понеділок дасть серію інтерв’ю американським ЗМІ, а у вівторок зустрінеться з сенаторами-демократами, після чого звернеться до нації з Овального кабінету Білого дому, повідомило в ніч на понеділок агентство АР.

Таким чином, Б.Обама намагається заручитися підтримкою конгресу і населення США своїх планів військової операції проти Сирії, зазначає агентство.

Раніше президент заявляв, що США завдадуть удару по Сирії для того, щоб запобігти новим випадки застосування сирійським режимом хімічної зброї в ході громадянської війни в країні.

Сенат у повному складі повинен у середу голосувати за проектом резолюції, яка санкціонує проведення військової операції. Минулого тижня цей проект був схвалений сенатським комітетом з міжнародних відносин.

Разом з тим, як стверджують американські ЗМІ, президент може зіткнутися із серйозним протистоянням своїм намірам в палаті представників конгресу.

За даними газети "Вашингтон пост", 244 конгресмени з палати представників з 433, швидше за все, проголосують проти військового втручання, ще 184 ще не визначилися з рішенням, і лише 25 впевнено підтримають військову акцію.

Сполучені Штати готують плани на випадок "непередбачених обставин" і негативних наслідків військової операції в Сирії, повідомив журналістам у неділю керівник апарату Білого дому Денніс Макдоноу .

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

"Ризики численні. Один з них – бути втягнутими в епіцентр нинішньої громадянської війни (в Сирії – ІФ)", – сказав чиновник.

Він відмовився відповісти на питання про те, чи віддасть президент Б.Обама наказ про початок операції, якщо конгрес проголосує проти збройного втручання в сирійські справи.

Він рекомендував подивитися відеоматеріали, які в суботу продемонстрували американські телеканали. На відео показані загорнуті в білі простирадла трупи, люди, які б’ються в конвульсіях. За твердженням американської розвідки, це стало наслідком застосування хімічної зброї сирійським режимом 21 серпня.

Ці матеріали, як повідомляють телеканали, були раніше продемонстровані американською адміністрацією сенаторам як докази застосування сирійською владою хімічної зброї, і будуть показані в понеділок в палаті представників конгресу США, повідомив Сі -Ен -Ен.

Разом з тим, телеканал "не може на незалежній основі підтвердити автентичність цих матеріалів".

З аналогічною заявою виступив і телеканал Ен -Бі -Сі, який зазначив, що "не в змозі" підтвердити справжність відео.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Держсекретар США Джон Керрі, зі свого боку, докладає дипломатичні зусилля до того, щоб отримати підтримку планованого удару по Сирії серед своїх закордонних партнерів. Він заручився підтримкою Франції, перебуваючи в Парижі, зустрічався з міністрами закордонних справ Ліги арабських держав, у понеділок проведе переговори з британським колегою Вільямом Хейгом.

Глава МЗС Великобританії заявив напередодні: "Проблема, щодо хімічної зброї, є більш значною, ніж Сирія", – сказав він в інтерв’ю телебаченню Бі -бі -сі в неділю.

Дипломат зазначив: "Я глибоко переконаний, що світ повинен виступити проти застосування хімічної зброї. Ризик від того, що нічого не буде зроблено в цьому напрямку, набагато більші, ніж ризик від того, що дії будуть зроблені".

Раніше британський парламент не санкціонував участь країни в планованій США військовій операції проти Сирії.

Президент Сирії Башар Асад в інтерв’ю американському телеканалу Сі- Бі – Ес відкинув всі звинувачення в застосуванні режимом хімічної зброї, зазначивши, що тих, хто зробить замах на Сирію, чекає серйозна відповідь.

Джерело: Інтерфакс – Україна  

Читайте також: