США навряд чи видасть Мельника Україні без угоди про екстрадицію – експерт

На сьогоднішній день між Україною і Сполученими Штатами відсутня угода про екстрадицію. Тому, якщо ректор Петро Мельник дійсно знаходиться на території США, то його навряд чи передадуть українській стороні. Про це розповів Микола Обіход, екс – заступник Генерального прокурора України.

«Угоди про екстрадицію немає. Крім того, в США внутрішнє законодавство забороняє видавати людей в рамках екстрадиції тим країнами, з якими відсутня угода про екстрадицію», – повідомив Обіход.

Як приклад він навів Павла Лазаренка. Крім того, екс – заступник генпрокурора не згадав таких фактів, щоб США видавали Україні втікачів. Незважаючи на відсутність угоди, українські правоохоронці видають США втікачів, так як в Україні немає обмеження у внутрішньому законодавстві.

За словами Миколи Обіхода, існує певна ймовірність депортації Мельника, – висилки із США.

Related Post

«Проте там теж багато нюансів. Зокрема, якщо людина з’явилася в Штатах, не маючи законних підстав перебувати там, то її можуть вислати в ту країну, громадянином якої є, а можуть депортувати в країну, з якої вона прибула», – зазначив Обіход.

Він нагадав, що зараз «між Україною і США» багато інших країн. Крім того, із США висилають «не туди» навіть у тому випадку, якщо інша країна висловила бажання його прийняти.

Незважаючи на це, екс -прокурор запевнив, що зараз прогнозувати наперед досить складно, адже Петро Мельник цілком може перебувати на території Сполучених Штатів і на законних підставах. Крім того, можуть існувати і інші незвичайні обставини.

Як підкреслив екс – заступник генпрокурора України, саме на прикладі Павла Лазаренка можна побачити як США «видають» злочинців-втікачів тим країнам, з якими немає договору про екстрадицію.

За матеріалами: УНН

Leave a Comment