fbpx
Політика

Референдум про вступ до Митного союзу. Його проведення залежить від політичної волі влади – Олександр Черненко

  Ініціатива від 8 вересня про проведення всеукраїнського референдуму щодо вступу України до Митного союзу (МС) не матиме критичних наслідків, вважає голова правління Комітету виборців України (КВУ ) Олександр Черненко.

"Думаю, ця ініціатива комуністів і Медведчука в принципі не матиме критичних наслідків для України", – заявив О. Черненко в інтерв’ю агентству "Інтерфакс- Україна" в понеділок.

Він нагадав, що відповідно до закону для проведення всеукраїнського референдуму потрібно, щоб були виконані три умови. Так, на зборах громадян повинен бути присутнім член Центральної виборчої комісії, однак, на стадіоні "Спартак" 8 вересня член ЦВК був присутній як приватна особа.

"Це значить, що перша умова виконана з порушенням закону", – підкреслила глава ЦВК.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

Також необхідно зібрати 3 млн підписів громадян України на підтримку референдуму.

"Якщо це будуть чесні підписи, то процес буде довгий, і невідомо, чи мають комуністи ресурси, щоб це організувати", – зазначив він.

Крім того, для оголошення референдуму необхідний указ президента України. "Думаю, що сьогодні виконання цих трьох умов нереальне, тому що якщо у влади є політична воля на проведення такого референдуму, то він буде. Якщо влада не сприятиме проведенню референдуму, то є багато способів, щоб така ініціатива не була реалізована", – пояснив глава ЦВК.

На його думку, в української влади "завжди буде посилання для Європи, що якщо не буде підписано угоду про асоціацію, то Україна вступить до МС".

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

У той же час він не виключає, що якщо Угода про асоціацію України з ЄС не буде підписана, то влада реалізує дану ініціативу і "волею народу України вступить до МС".

Як повідомлялося, 8 вересня на стадіоні "Спартак" в Києві відбулися збори громадян, організовані КПУ і громадським рухом "Український вибір", в яких взяли участь 2 508 осіб. Збори затвердили склад ініціативної групи для збору підписів на підтримку всеукраїнського референдуму в кількості 9 тис. 892 особи, а також формулювання питання, що пропонується винести на референдум: "Чи підтримуєте ви приєднання України до Митного союзу Республіки Білорусь, Республіки Казахстан та Російської Федерації?".

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: