fbpx
Новини світу

Міжнародний консорціум Sea Launch підписав угоду про запуск з морської платформи супутника в 2016 році

  Міжнародний консорціум Sea Launch, що забезпечує комерційні запуски супутників з морського космодрому в Тихому океані за допомогою ракети-носія (РН) "Зеніт- 3SL", підписав угоду про запуск з морської платформи супутника в 2016 році.

Як повідомляється в отриманому агентством "Інтерфакс- Україна" повідомленні прес -служба консорціуму, замовником запуску виступив власник космічного апарату, який вважав за краще не озвучувати на даному етапі своє ім’я, керуючись "своєю поточною бізнес-стратегією".

"Sea Launch передбачає зробити спільне з замовником оголошення з приводу пуску після того, як переконається, що застосовувані бізнес- обмеження зняті", – наголошується в повідомленні.

Sea Launch створений в 1995 році. Після реорганізації у 2010 році 95 % акцій компанії належать Energia Overseas Limited (EOL), "внучці" РКК "Енергія" (РФ) , 3 % – американській Boeing , 2 % – норвезькій Aker Solutions.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

З 2008 року з міркувань економічної доцільності комерційні запуски супутників масою до 4,5 тонн здійснюються з космодрому "Байконур" ( Казахстан ) у рамках програми Land Launch за допомогою РН "Зеніт- 3SLБ" , а понад 4,5 тонн – з морського космодрому за допомогою РН "Зеніт- 3SL".

План пусків на 2013 рік передбачає, в загальній складності, три пуски РН "Зеніт" з космодрому Байконур. 1 вересня РН "Зеніт- 3SLБ" забезпечила запуск з Байконуру ізраїльського телекомунікаційного супутника АMOS -4. Цей пуск став першим після нештатного запуску в рамках програми Sea Launch c морського космодрому 1 лютого РН "Зеніт- 3SL" із супутником Intelsat -27.

За даними консорціуму, Sea Launch готує на 2014-2015 рр. . за допомогою ракети -носія (РН) "Зеніт- 3SL" п’ять пусків з морського космодрому .

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

В даний час програма пусків на 2014 рік включає намічений на першу половину року запуск європейського телекомунікаційного Eutelsat 3B. Ще один пуск зарезервований на прохання гонг – конгської AsiaSat, що зпочатку планувала запуски своїх супутників за допомогою Falcon 9, і що очікує сьогодні розвитку пускової програми SpaceX. Пусковою програмою Sea Launch на 2015 рік передбачено два пуски.

У цілому, з 1999 року, консорціум Sea Launch здійснив 35 пусків ракет "Зеніт- 3SL" з рухомої платформи в Тихому океані, з яких 33 були успішними, два – аварійними.

Українські ДКБ "Південне" і ВО "Південмаш" (обидва Дніпропетровськ) – розробник і виробник РН "Зеніт- 3SL" – ключові партнери міжнародного консорціуму в проекті.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: