fbpx
Новини світу

США відмовляться від удару по Сирії в обмін на хімічну зброю

Держсекретар США Джон Керрі повідомив, що президент Сирії Башар Асад має шанс запобігти нанесенню військового удару по Сирії. США відмовляться від удару в тому випадку, якщо Сирія до кінця цього тижня передасть міжнародному співтовариству всю наявну у неї хімічну зброю. Крім того, сирійська держава повинна допустити в’їзд експертів з ООН.

Таку заяву Джон Керрі зробив у Лондоні під час спільної прес -конференції з главою МЗС Великобританії Вільямом Хейгом.

При цьому держсекретар США висловив сумнів у тому, що Башар Асад зробить такий крок, а також засумнівався в тому, що сирійському лідерові можна довіряти.

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

Джон Керрі також неодноразово підкреслював, що «звірства режиму Башара Асада» щодо всього сирійського народу не повинні залишитися без належного покарання.

«Президент США Барак Обама, я і всі інші прекрасно розуміємо всю необхідність політичного врегулювання. Ми також розуміємо, що військова операція не може бути вирішенням цієї проблеми. Крім того, у нас немає ніяких ілюзій на цей рахунок. Але для мирного врегулювання необхідні деякі умови», – пояснив глава Держдепу США .

Американського колегу підтримав і Вільям Хейг , який закликав жорстко реагувати на дії тих людей, які застосовували хімічну зброю. За словами Хейга, все більше країн – членів «Великої двадцятки» підписують декларацію щодо Сирії. Крім того, багато країн вже готові підтримати проведення військової операції в Сирії без відповідної санкції Ради безпеки ООН.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

Нагадаємо, що після хімічної атаки біля Дамаску 21 серпня, відповідальність за яку у Вашінгтоні поклали на уряд Асада, президент США прийняв рішення про нанесення удару по сирійській державі. За словами Барака Обами, пропоновані військові дії знизять можливість Башара Асада використовувати хімзброю «зараз і в майбутньому».

За матеріалами: rt.com

Читайте також: