fbpx
Право

Механізм негласного отримання доказів під контролем слідчих і прокурорів став ефективним інструментом – Віктор Пшонка

 Генеральний прокурор України Віктор Пшонка відзначає, що механізм негласного отримання доказів під контролем слідчих і прокурорів став ефективним інструментом правоохоронної діяльності.

 «Введення інституту негласних слідчих дій, більшість з яких раніше охоплювалося оперативно-розшуковою діяльністю, стало принциповою новацією для кримінального процесу України. Сьогодні, відповідно до положень нового КПК, такі дії проводяться виключно за погодженням з прокурором», – сказав В.Пшонка, виступаючи з доповіддю на Всесвітній щорічній конференції Міжнародної асоціації прокурорів (МАП) у Москві.

 За словами генпрокурора України, для ефективної реалізації завдань у цьому напрямку в кожній прокуратурі обладнані і сертифіковані відповідні кімнати для вивчення секретних документів . «А працюють з такими документами тільки співробітники, що мають відповідний допуск», – уточнив генпрокурор.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Як повідомляє відділ зв’язків зі ЗМІ Генпрокуратури, В.Пшонка також підкреслив, що кожне шосте кримінальне провадження направляється до суду договором про примирення. «Прокурор приймає рішення про укладення угод між сторонами обвинувачення і захисту про визнання провини і примирення підозрюваного з потерпілим. І, незважаючи на те, що цей інститут новий для нашої правової системи, він активно використовується, є безперечним кроком вперед на шляху демократизації судочинства», – заявив голова Генпрокуратури.

 За його словами, угоди стали ефективним механізмом скорочення термінів досудового слідства, відновлення прав потерпілих, а також засобом виправлення злочинців. «Сьогодні, кожне шосте кримінальне провадження направляється до суду договором про примирення», – уточнив генпрокурор.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 За інформацією генпрокурора, в поточному році в апеляційному порядку прокурорами оскаржено в 5 разів менше судових рішень у кримінальних процесах, ніж торік за законодавством 1960 року. «Іншими словами, державне обвинувачення підтримує той прокурор, який був процесуальним керівником досудового розслідування. Таким чином, посилена роль прокурора у кримінальному провадженні, а також його відповідальність за кінцевий результат», – сказав В.Пшонка.

 Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: