fbpx
Література

Борису Заходеру сьогодні могло б виповнитися 95 років

Дитячий письменник, поет і перекладач Борис Володимирович Заходер, на чиїх книгах виросло не одне покоління радянських дітей, міг би сьогодні відсвяткувати 95-річний ювілей.

 Майбутній письменник народився в Молдові, але незабаром його сім’я перебралася до Москви. По закінченні середньої школи Борис Заходер вступив до МАІ, потім навчався на біологічних факультетах Московського і Казанського університетів, а перед війною, нарешті, зрозумівши своє справжнє покликання, вступив до Літературного інституту імені О.М. Горького, правда, закінчити його зміг лише після перемоги СРСР над фашистською Німеччиною.

 Перший вірш Бориса Заходера було опубліковано під псевдонімом Борис Вест в журналі "Витівник" в 1947 році. Тоді ж письменник став займатися перекладами. У його викладі російські читачі змогли познайомитися з творами Анни Зегерс, Карела Чапека, Яна Грабовського, Юліана Тувіма, Яна Бжехви, Ална Мілна та інших іноземних авторів.

 У 1958 році Борис Заходер став членом Спілки письменників СРСР. Крім віршів і перекладів Борисом Заходером був написаний ряд драматичних творів для дитячого театру: "Пригоди Аліси в Країні Чудес", "Ростик в дрімучому лісі", "Крила Дюймовочки", "Мері Поппінс" і ін.

 Твори Бориса Заходера перекладені на багато мов світу і видані в Англії, США, Австралії, Німеччині, Польщі, Румунії, Чехії, Словаччині. Письменник нагороджений безліччю нагород – у його скарбничці Міжнародна премія ім. Г.Х. Андерсена, диплом Асоціації дитячих письменників та Національної секції Росії в Міжнародній раді з дитячої літератури, диплом за підсумками Всеросійського конкурсу читацьких симпатій "Золотий ключик -1996", медаль К.Д. Ушинського (1998), Державна премія РФ.

 Борис Заходер помер 7 листопада 2000 року, він похований на Троєкуровському цвинтарі в Москві.

Борис Заходер (відео):

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: