fbpx
Політика

Суддів має призначати Вища Рада юстиції, а не президент і Верховна Рада – Різаненко

 Опозиція має намір найближчим часом запропонувати Верховній Раді прийняти новий закон про призначення суддів, який сприятиме незалежності судової гілки влади. Про це на телеканалі TВi ​​заявив народний депутат від фракції «УДАР» Павло Різаненко.

 «Опозиція пропонує прийняти закон, згідно з яким суддів не обиратиме ні парламент, ні президент. Ні законодавча влада, ні виконавча не матимуть до цього ніякого відношення. Тоді буде незалежність судової гілки влади», – заявив він.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

 Політик нагадав, що на сьогодні, згідно з нормами конституції України, суддів на перші п’ять років призначає президент, а довічно – Верховна Рада. Опозиція ж пропонує надати можливість призначати нових суддів на з’їзді суддів членів Вищої Ради юстиції.

 Нагадаємо, 5 вересня верховна Рада направила до Конституційного суду України законопроект № 2522а, ініційований президентом України Віктором Януковичем, «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежних суддів». Документом пропонується надати право президентові безстроково призначати суддів.

Читайте також: