fbpx
Економіка

Італійська Eni видобуватиме газ в Чорному морі?

Найбільша італійська нафтогазова компанія Eni в даний момент зацікавлена ​​у видобутку природного газу на українському шельфі Чорного моря. Про це сьогодні у Верховній Раді розповів міністр енергетики України Едуард Ставицький.

«У нас є заявки від італійських компаній, а сам , компанії ENI, про розробку мілководного шельфу», – розповів чиновник, виступаючи перед народними депутатами.

За його словами, український шельф Чорного моря – найбільш перспективне джерело видобутку традиційного природного газу в країні. У той час як «газові свердловини» на суші виснажуються, шельф Чорного моря досліджений менш ніж на 5%.

Читайте також:  Завершилося досудове розслідування щодо жителя Луцька, який нелегально виготовляв засоби для прання

«Держава Україна в 2013 році буде видобувати більше всіх в цілому вуглеводнів на Чорному морі. Я маю на увазі всі країни чорноморського басейну», – заявив міністр енергетики України.

Зокрема, сьогодні розробкою мілководного шельфу займаються в державній компанії «Чорноморнафтогаз». Варто відзначити, що дослідження шельфу проходить за допомогою скандальних «вишок Бойка». У серпні минулого року об’єднання компаній на чолі з ExxonMobil було обрано переможцем конкурсу з розробки глибоководного Скіфського блоку, але до робіт зарубіжні фахівці поки що не приступили. Додамо, що Прикерченську ділянку чорноморського шельфу розробляє компанія Vanco Prykerchenska. За деякими даними, ця компанія входить в сферу інтересів мільярдера Ріната Ахметова.

Читайте також:  Українці ввезли енергозберігаючих установок із застосуванням пільг на загальну суму понад 7 млрд грн

Нагадаємо, що в 2012 році компанія Eni придбала 50 % компанії «Західгазінвест» з метою видобутку нетрадиційного природного газу на заході України. Незадовго до цього компанія Eni відмовилася стати власником 60 %-ої частки в голландській компанії Pokrovskoe Petroleum BV, яка володіє ліцензією на Покровську нафтогазову площу (Полтавська область).

За матеріалами: lb.ua

Читайте також: