fbpx
Надзвичайні події та кримінальна хроніка

Удар по Сирії. Іран може готувати заходи проти США

  США перехопили наказ від Ірану на адресу бойовиків в Іраку, щоб ті у випадку початку американських ударів по Сирії атакували посольство США в Багдаді та інші пов’язані з США цілі, повідомляє The Wall Street Journal.

Американські військові намагаються передбачити, які у відповідь акції можуть вжити сирійці, іранці та їх союзники в разі початку операції проти Дамаска.

Зокрема, вони уважно стежать за іранським флотом невеликих швидкохідних судів в Перській затоці, де знаходяться американські бойові кораблі. Американські офіційні особи побоюються також , що "Хезболла" може атакувати посольство США в Бейруті.

Затримка з початком операції, що виникла через несподіване рішення президента Барака Обмами отримати добро на неї з боку конгресу, підвищує шанси на скоординовані дії у відповідь груп, пов’язаних з сирійським президентом Башаром Асадом, вважає газета.

New York Times пише, що тим часом Білий дім дав вказівку Пентагону розробити розширений список цілей у Сирії. Це стало реакцією на дані розвідки, згідно з якими уряд Асада здійснює перегрупування військ і техніки, які використовувалися для хімічних атак.

Крім ударів за допомогою ракет морського базування, тепер йдеться і про застосування авіації. Спочатку в список потенційних цілей входили приблизно 50 міст, тепер цей список також може бути розширений, пише газета.

Читайте також:  СБУ та НАБУ затримали депутатів Сумської облради, які пропонували керівництву міста 100 тис. дол хабаря

Білий дім за минулий тиждень зміг заручитися підтримкою лідерів конгресу, резолюцію щодо Сирії схвалив профільний комітет Сенату, проте в цілому єдності думок щодо необхідності удару по Сирії в США немає. Серед союзників США також виявилося небагато бажаючих приєднатися до операції.

"Ми ведемо численні переговори в закритому режимі щодо готовності країн брати участь (в операції в Сирії – ІФ) в тій або іншій ролі. Йдеться про військову, публічну, а також фінансову підтримку", – повідомила в четвер на брифінгу представник держдепу США Джен Псакі.

Відповідаючи на питання про те, які країни публічно підтримали можливу військову операцію США в Сирії, Дж.Псакі згадала Австралію, Албанію, Канаду, Данію, Францію, Польщу, Румунію, Туреччину, а також Косово.

У той же час ввечері в четвер на вечері лідерів країн "двадцятки" в Санкт -Петербурзі були очевидні розбіжності серед країн G20.

Кількість прихильників і противників поспішних дій розділилася приблизно порівну, повідомив журналістам прес -секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

"Щодо обговорення сирійської тематики, то в ході вечері підтвердилася розбіжність лідерів в думках. Ряд держав відстоював точку зору про необхідність прийняття поспішних заходів, не дивлячись ні на які легітимні міжнародні органи. Цілий ряд інших держав закликав не девальвувати міжнародне право і не забувати про те, що тільки Рада безпеки ООН у праві приймати рішення про застосування сили", – сказав Д. Пєсков.

Читайте також:  СБУ затримала у Дніпрі рекетирів, які викрадали людей та «вибивали» з них гроші

Генсек ООН Пан Гі Мун у своєму зверненні до лідерів G20 виступив проти військового вирішення сирійського конфлікту і розкритикував збройові поставки сторонам конфлікту .

"Кожен день ми втрачаємо життя невинних людей. Поставка зброї тій чи іншій стороні не відповідь. Тут немає військового рішення", – сказав Пан Гі Мун.

Китай висловлює побоювання, що розширення конфлікту в Сирії негативно позначиться на стані світової економіки.

Італійський прем’єр Енріко Летта заявив, що будь-яка військова операція збільшить волатильність фінансового ринку. "Нам не потрібна волатильність, нам потрібна стабільність", – цитує його агентство Bloomberg.

23 вересня Обама повинен виступати на Генасамблеї ООН, і у випадку, якщо удари по Сирії будуть нанесені безпосередньо перед цим або під час сесії, це може посилити хвилю критики на адресу Вашингтона, говорять експерти.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: