fbpx
Економіка

Росія хоче за безцінь купити крейсер «Україна»

Росія запропонувала Україні продати недобудований ракетний крейсер проекту «1164» (колишній крейсер «Україна») за 1 мільярд рублів (приблизно 29 910 000 доларів). В даний момент крейсер «Україна» знаходиться на верфі в місті Миколаєві.

Представник військово-промислової комісії при уряді Росії запевнив, що сторони домовилися про те, що до кінця поточного року український крейсер буде добудований в інтересах російського ВМФ.

«Ми запропонували за нього 1 мільярд рублів. Це дуже хороша ціна за недороблений корабель, і якщо і будемо коригувати ціну, то тільки в бік зниження», – заявило джерело з військово-промислової комісії.

Нагадаємо, що в 1995 році крейсер «Україна» оцінювався експертами в 720 мільйонів доларів. Після цього приблизна вартість крейсера почала сильно варіюватися – від 300 мільйонів до 1 мільярда доларів. Варто відзначити, що тільки 30 мільйонів доларів, за раніше оприлюдненою інформацією Мінпромполітики, було витрачено на попередні випробування ходових якостей крейсера. Крім того, щорічно на утримання крейсера «Україна» з держбюджету виділяється понад 6 мільйонів гривень (близько 25 мільйонів рублів).

Як стверджує представник російського ВПК, на сьогоднішній день реальна готовність корабля трохи нижча за ту, яка була заявлена ​​українською стороною.

«Ситуація з крейсером "Україна" нагадує історію з "Адміралом Горшковим", який Росії довелося кілька років переробляти в авіаносець для індійських ВМС», – розповів співрозмовник.

Він попередив, що якщо до заявленого терміну Україна і Росія не зможуть домовитися, то можна буде вважати, що «час для реалізації проекту закінчився».

Раніше повідомлялося, що в 1990 році крейсер «Україна» був спущений на воду, а в 1996 році добудова крейсера була припинена через відсутність фінансування.

За матеріалами: Інтерфакс – Україна  

Читайте також: