fbpx
Здоров'я

У 2013 році Україна повинна закупити 2 млн доз вакцини від правця – МОЗ

У поточному році Україна повинна закупити понад 2 мільйони доз вакцини, яка попереджає інфікування людини правцем. Про це у відповідь на запит агентства УНН повідомила прес -служба Міністерства охорони здоров’я України.

«Управління моніторингу державних закупівель та державних цільових програм і Міністерства охорони здоров’я України повідомляє, що до закупівлі у 2013 році передбачено 201 990 доз вакцини для профілактики кашлюку, дифтерії та правця, а також закупівля 2 101 616 доз вакцини для профілактики дифтерії та правця з зменшеним вмістом антигену», – розповіли в міністерстві.

Крім того, у відомстві відзначили, що з наявними залишками вакцин у медичних установах такі параметри закупівель вакцини повинні задовольнити річну потребу у вакцині.

Раніше повідомлялося, що в ряді поліклінік для дорослих в Києві не вистачає вакцин для щеплень від правця. На питання про те, чи є вакцина для профілактики правця, працівники кількох київських поліклінік дали негативну відповідь. Зокрема, це стосується поліклініки № 5 Шевченківського району, Центральної поліклініки Деснянського району, Центральної поліклініки Подільського району.

Як стверджує головний фахівець з клінічної імунології Києва Олег Назар, зараз вакцини від правця відсутні через несвоєчасне фінансування.

«Так, ми про це знаємо і зараз це питання будемо вирішувати», – запевнив Назар.

За його словами, якщо в наявності у лікарні немає правцевого анатоксину (для профілактики у дорослих), то його можна замінити вакциною для профілактики правця, дифтерії та кашлюку (АКДС) або вакциною для профілактики дифтерії та правця (АДП- М).

«Ситуація контролюється програмою "Здоров’я киян", а кошти на вакцини то є, то їх немає. З точки зору фінансування, – колись гроші дадуть», – підсумував експерт.

За матеріалами: УНН

Читайте також: