fbpx
Економіка

НБУ введе податок на обмін валюти в 2013 році?

Національний банк України не виключає можливості введення податку на обмін валюти ще до кінця нинішнього року. Про це розповів керівник юридичного департаменту Нацбанку Віктор Новіков у Києві 5 вересня.

«Я можу сказати, що в планах дій президента України на поточний рік передбачено захід щодо введення податку на обмін валюти», – заявив глава юридичного департаменту НБУ.

За його словами, розробником такого кроку виступає Міністерство доходів України. Зокрема, зараз у відомстві розробляється цей законопроект. Міндоходів готується представити законопроект і іншим відомствам і міністерствам.

Віктор Новіков нагадав, що Національний банк України також бере участь у підготовці даного закону.

«Подивимося, що буде в результаті через деякий час», – додав представник Нацбанку.

Раніше повідомлялося, що в Україні ведеться робота з підготовки проекту закону про встановлення збору до Пенсійного фонду від готівкових операцій з обміну валюти в розмірі 10 %. Варто зазначити, що від сплати збору звільнені будуть тільки валютообмінні операції, які пов’язані з виплатою відсотків і погашенням за банківськими депозитами. Крім того, звільнять від податку й приватні валютні перекази фізичних осіб. За наявними даними, не стягуватиметься податок з обміну валюти при погашенні валютних кредитів фізичних осіб. Варто відзначити, що таку норму влада пропонує ввести з 1 січня наступного року.

Нагадаємо, що 18 березня 2013 року президент України Віктор Янукович доручив Кабінету міністрів до квітня розробити і подати на розгляд до Верховної Ради законопроект про введення зборів при купівлі валюти за безготівковий розрахунок. Збори з валютного обміну будуть йти на обов’язкове пенсійне страхування.

За матеріалами: ukrinform.ua

Читайте також: