fbpx
Політика

У Москві вітають можливе повернення до Сирії комісії експертів ООН з хімзброї

Як заявили в МЗС Росії, в Москві вітають можливе повернення до Сирії комісії ООН з експертів по хімзброї, яка буде продовжувати розслідування застосування 21 серпня хімічної зброї в східному передмісті Дамаска.

"Вітаємо заяву генерального секретаря ООН Пан Гі Муна про те, що група експертів ООН з хімзброї має намір найближчим часом повернутися до Сирії для продовження роботи", – відзначили в російському зовнішньополітичному відомстві.

У той же час, Москва висловлює жаль у зв’язку з тим, що ООН так і не стало проводити міжнародне розслідування інциденту застосування бойових отруйних речовин, що відбулося в передмісті Алеппо 19 березня. Як повідомлялося, в результаті тієї атаки загинули 26 цивільних осіб і військовослужбовців сирійської армії і ще 86 осіб отримали ураження різного ступеня.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

У МЗС також нагадали, що результати аналізу проб, проведеного російськими фахівцями, раніше були передані генсеку ООН. У МЗС підкреслили, що російська доповідь гранично конкретна і суттєво може допомогти розслідуванню даного інциденту по лінії ООН.

"Застосований боєприпас не був штатним боєприпасом сирійської армії і був виготовлений кустарним способом за типом і параметрами реактивних некерованих снарядів, вироблених на півночі Сирії так званою бригадою "Башаір Ан – Наср". Крім того, як розповіли в дипвідомстві, для підриву саморобного боєприпасу в якості розривного заряду використовувався гексоген, що не застосовується в штатних хімічних боєприпасах.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

"У пробах з боєприпасу і в зразках ґрунту виявлені синтезована не в промислових умовах речовина нервово-паралітичної дії зарин і діізопропілфторфосфат, який у роки другої світової війни використовувався західними країнами для цілей хімічної зброї", – додали в МЗС.

У Москві вітають можливе повернення до Сирії комісії експертів ООН з хімзброї (відео):

За матеріалами: vesti.ru. Відео: rutv.ru

Читайте також: