fbpx
Наука

Російські астрофізики отримали головну премію в космології

Найпрестижніша нагорода в області світової космології – премія Грубера цьогоріч вручена російським ученим. Астрофізики В’ячеслав Муханов і Олексій Старобінський отримали премію в 500 тисяч доларів за свою інфляційну теорію розширення всесвіту.

Суть їх роботи для непосвяченого виглядає так: відкриття вчених пояснює, які механізми впливають на ріст і еволюцію матерії.

Дане відкриття, як заявили у фонді Грубера, перевернуло уявлення про космос, зроблене у 80-ті роки минулого століття і близько тридцяти років вчені чекали, коли технічні можливості дозволять підтвердити їх гіпотезу. На думку експертів з фонду Грубера, робота російських вчених є справжнім проривом, що змінив уявлення про Всесвіт і явища в ньому.

Їх теорії прояснюють, які причини однорідності Всесвіту в мегамасштабі, і що послужило поштовхом до формування в ній "ущільнень" – галактик, зірок, планет та інших космічних об’єктів.

Премії в галузі космології присуджуються, починаючи з 2000 року за відкриття, які ведуть до фундаментальних наукових досягнень.

Російські астрофізики отримали головну премію в космології (відео):

За матеріалами: vesti.ru. Відео: rutv.ru

Читайте також: