fbpx
Економіка

Провідні фахівці податкової Голосіївського району розповіли про відшкодування ПДВ за допомогою фінансового казначейського векселя

 Відшкодування ПДВ завжди було і буде питанням №1 для кожного підприємця – платника податків. Із прийняттям низки законів, відшкодування отримало нові форми, які вже зацікавили значну кількість підприємців.

 Нагадаємо, в Україні набув чинності Закон „Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік”.

 Закон дозволяє Кабінету Міністрів України реструктурувати фактичну бюджетну заборгованість за визначеними ним видатками державного бюджету, що виникла станом на 1 січня 2013 р., шляхом видачі фінансових казначейських векселів з терміном обігу до 5 років і дохідністю 5 %.

 Відповідно Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо фінансових векселів” до 1 січня 2014 року органи, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, на підставі отриманого від відповідного контролюючого органу висновку із зазначенням суми податку на додану вартість, що підлягає відшкодуванню з бюджету, видають платнику податку, який подав до такого контролюючого органу заяву про обрання способу відшкодування з бюджету суми податку на додану вартість шляхом отримання фінансового казначейського векселя.

 Бюджетне відшкодування ПДВ шляхом видачі фінансових казначейських векселів здійснюється на добровільних засадах за заявою платників податків, який виявив бажання отримати цінні папери.

 Варто наголосити, що видача фінансового казначейського векселя прирівнюється до видачі платнику податку суми бюджетного відшкодування шляхом перерахування коштів з бюджетного рахунка на рахунок платника податку.

 Іншими словами, вексель – ті ж самі гроші, які можна використовувати у розрахунках. Наприклад, платники податку мають право здійснювати сплату будь-якого узгодженого грошового зобов’язання, що сплачується до Державного бюджету України шляхом пред’явлення для сплати (не раніше настання строку платежу, визначеного у векселі) органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, фінансового казначейського векселя.

 Введення векселів, з одного боку, спростить і прискорить процедуру відшкодування ПДВ для платників податків, а з іншого – допоможе частково зняти навантаження з бюджету, не залучаючи додаткових ресурсів.

За матеріалами: ДПІ Голосіївського району Києва

Читайте також: