fbpx
Надзвичайні події та кримінальна хроніка

Перший етап досліджень радянського підводного човна «Щ -216» успішно завершили – Сергій Льовочкін

  Перший етап досліджень радянського підводного човна "Щ -216", який затонув біля берегів Криму під час Великої Вітчизняної війни, завершено успішно, повідомив глава адміністрації президента України Сергій Льовочкін.

"Вперше в історії України проведено наукові підводно археологічні дослідження об’єкта часів Другої світової війни на глибині 53 метри", – цитує С. Льовочкіна прес -служба президента України Віктора Януковича в понеділок.

Глава адміністрації президента зазначив, що дослідження здійснюються в тісній співпраці з фахівцями Російської Федерації. "Це єдиний загальний успішний проект, присвячений Великій Вітчизняній війні", – зазначив С. Льовочкін.

За його словами, вперше об’єктом уваги держави є об’єкт військово -морської історії акваторії України.

"За період незалежності України підводний човен "Щ -216" є єдиним об’єктом військово – морської бойової техніки, який має героїчну біографію і загинув у бою разом з екіпажем, дослідження якого ініційовані і направляються главою держави", – підкреслив він.

Читайте також:  На Тернопільщині гадюка заповзла в хату (ВІДЕО)

С. Льовочкін зазначив, що вчені досліджують єдиний збережений в світовій історії об’єкт цього типу і серії з метою створення унікального музею.

"Наступний етап спільних українсько -російських досліджень запланований на середину вересня згідно з розробленим планом робіт", – додав глава адміністрації президента України.

Як повідомлялося, на початку липня підводний човен "Щ -216 " виявили водолази Центру чорноморських підводних досліджень в районі кам’яної гряди в районі мису Тарханкут на глибині 52 метри. Дані державних архівних фондів дозволяють стверджувати, що це один з 16-ти безвісти зниклих радянських підводних човнів типу "Щука". Згідно з архівними даними, човен зник безвісти в лютому -березні 1944 року під час виконання бойового завдання. Причиною загибелі судна став вибух глибинної бомби. Весь екіпаж загинув.

Читайте також:  СБУ і Нацполіція знешкодили на Прикарпатті наркосиндикат, який торгував важкими психотропами

5 серпня президент України Віктор Янукович розпорядився вивчити питання можливого підйому радянського підводного човна "Щ- 216" .

Дизель – електричний підводний човен "Щ- 216" (проект "Щука" ) був побудований в 1940 році. Він входив до складу Чорноморського флоту. Брав участь у бойових операціях, затонув в 1944 році. Ймовірно, був потоплений в результаті вибуху глибинної бомби. Екіпаж загинув.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: