fbpx
Політика

Німеччина виступає за євроінтеграцію України – посол Клімкін

  Посол України в Німеччині Павло Клімкін заявляє, що абсолютна більшість німецьких політиків внутрішньо погодилися, що в майбутньому Україна повинна бути членом ЄС.

В ексклюзивному інтерв’ю агентству "Інтерфакс- Україна", зробивши таке твердження, П. Клімкін сказав: "Для Німеччини критично важливий напрямок руху України, Німеччина готова допомагати, але Німеччина розуміє, що реформи потребують часу. Їх можна прискорити, їм можна і потрібно допомагати, але через них не можна перестрибнути" .

Відповідаючи на запитання, чому в такому випадку офіційний Берлін не демонструє таку позицію, український дипломат пояснив, що цьому є декілька причин.

"Причина перша полягає в тому, що певна частина німецьких громадян боїться розмивання ЄС, втрати того звичного світу, який завжди у них був. Одночасно багато хто розуміє, що цей світ все одно дуже швидко змінюється. Друга – в тому, що під час фінансової кризи важко переконати в необхідності фундаментальних реформ в ЄС, а прийняття України без фундаментальних реформ у сфері сільського господарства або регіонального розвитку буде важким", – конкретизував він.

Читайте також:  «Брюссель грається з вогнем, він спокушає Бога», - прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Відповідаючи на уточнююче питання про те, що йдеться не про членство, але про політичний сигнал, П. Клімкін наголосив, що політичний сигнал для ЄС "фактично є політичним зобов’язанням щодо подальшого прийняття" .

"Вони розуміють політичний сигнал щодо європейської перспективи дещо інакше, ніж його розуміють у нас. Якщо сказано, що Україна буде членом ЄС, то з точки зору ментальності і з точки зору реальних дій внутрішня машина ЄС буде перебудована на послідовний рух України в напрямку саме членства" , – розповів про німецьке бачення український посол.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

Співрозмовник агентства зазначив, що для Німеччини, яка "була і є центрально-європейською державою, на відміну від багатьох інших держав Європи, зрозуміло, що Україна повинна належати до об’єднаного європейському континенту".

"Це має певне емоційне навантаження. Скажімо, в Португалії той факт, що відстань від Берліна до Парижа і відстань від Берліна до Києва – однакова, ніякої принципової ролі не грає. У Німеччині, яка має інший історичний контекст, цей факт відіграє дуже велику роль. І німецький бізнес, і німецький політикум розуміють, що майбутня політична і економічна взаємодія з Україною – це взаємодія двох держав, які належать до однієї цивілізації, до однієї ментальності і мають одне коріння", – розповів П. Клімкін.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: