fbpx
Політика

Киргизстан вимагає від Росії кун-викуп

Представники киргизьких громадських організацій прийняли резолюцію з вимогою визнати геноцидом дії царської Росії проти їхніх співвітчизників при придушенні середньоазіатського повстання в 1916 році. Також киргизькі активісти вимагають «підняти питання виплати компенсації (кун-викупу) Російською Федерацією Киргизстану за невинно принесених в жертву предків у Національно-визвольному повстанні». Резолюція опублікована в місцевій пресі і адресована президенту, прем’єр-міністру і парламенту Киргизії.

Читайте також:  Очільник МЗС Угорщини знову погрожує Україні

Раніше подібну компенсацію від Росії вимагав киргизький політик Нурлан Мотуєв. Він оцінив розмір кун-викупу в сто мільярдів доларів.

Приводом для повстання середньоазіатських народів в 1916 році став царський указ про залучення місцевого населення для робіт в прифронтових районах. Крім того, невдоволення місцевих жителів викликали дії влади з переділу земель на користь російських переселенців. У зіткненнях, що спалахнули на території Киргизії, загинули, за різними даними, від декількох десятків тисяч до декількох сотень тисяч осіб.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: