fbpx
Наука

НАСА залишило спроби відремонтувати телескоп “Кеплер”

Фахівці НАСА припинили всі спроби полагодити космічний телескоп "Кеплер" і тепер, очевидно, його працездатність не буде відновлена. Нагадаємо, за допомогою цього телескопа вченими-астрономами були виявлені 135 планет за межами Сонячної системи і ще 3,5 тисячі екзопланет-кандидатів.

Телескоп був запущений в травні 2009 року на геліоцентричну орбіту, він постійно стежив за зірками в невеликій області в районі сузір’я Лебедя і шукав планети, фіксуючи слабкі коливання яскравості цих зірок. У НАСА оголосили про початок збору пропозицій від науковців щодо можливого використання космічного апарату для інших цілей.

Раніше повідомлялося, що апарат почав відчувати технічні проблеми, що з’явилися через знос гіроскопів, які підтримують його орієнтацію. За словами дослідників, для підтримки точної орієнтації, потрібно як мінімум три працюючих гіроскопи, проте в липні минулого року вийшов з ладу один з них, а в травні поточного року – другий.

Інженери витратили кілька місяців, роблячи спроби привести в робочий стан хоча б один з них, але всі зусилля виявилися марними. Тиждень тому фахівці ще раз протестували гіроскоп, що вийшов з ладу останнім, і переконалися, що він більше не може підтримувати досить точну орієнтацію.

Космічний апарат був переведений в положення, в якому він може підтримувати постійну орієнтацію за допомогою гіроскопів і двигунів, що залишилися, з мінімальною витратою палива.

За матеріалами: РИА Новости.

Читайте також: