fbpx
Право

Вперше в історії британського правосуддя було прийнято рішення про стерилізацію розумово відсталого чоловіка

Ми продовжуємо розповідати нашим читачам про цікаві судові рішення, прийняті у країнах Європи. Раніше ми повідомляли про рішення судових органів Ісландії, що дозволили 15-річній дівчині використовувати своє ім’я, а також про рішення, прийняте в Німеччині Вищим земельним судом міста Хамм, згідно з яким було задоволено вимогу німкені, яка прагнули дізнатися ім’я свого біологічного батька.

Цікаве судове рішення було прийнято у Великобританії: вперше в історії британського правосуддя Високий суд ухвалив провести чоловікові вазектомію. Якщо рішення суду буде виконано, то після відповідного хірургічного втручання розумово відсталий 36-річний британець ніколи не зможе мати дітей. Відзначається, що прийняття судом рішення було ускладнене тим, що чоловік не міг дати добровільну згоду на проведення операції.

У судовому засіданні 36-річний житель міста Мідлендс фігурував під псевдонімом DE. Чоловік проживає спільно з батьками, і при цьому протягом десяти років він зустрічається з жінкою з обмеженими розумовими здібностями, названою в суді PQ. У 2009 році ця жінка завагітніла і згодом народила дитину. Народження дитини, як пишуть у ЗМІ, стало ударом для близьких DE і PQ, а чоловік, як з’ясувалося, дітей мати більше не хотів. Подальші зустрічі DE і PQ перебували під постійним наглядом з метою не допустити повторної вагітності, а парі навіть намагалися заборонити близьке спілкування.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Все це привело до звернення лікарів і батьків DE до судових органів для того, щоб отримати дозвіл на проведення примусової стерилізації. Експерти встановили, що чоловік, приймаючи самостійно рішення про сексуальний акт, не може приймати рішення про застосування заходів контрацепції. А стерилізація, на думку фахівців, допоможе DE, по-перше, повернути певну ступінь незалежності, і по-друге, створити сприятливу атмосферу для відновлення повноцінних відносин з своєю коханою.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Обмеження у зустрічах з коханою, на думку судді Кінг, що приймала рішення, приносили чоловікові значні душевні страждання, а постійне спостереження за DE призвело до сумнівів в його силах.

Гуманне чи ні це рішення суду? Мабуть, кожен зробить з цієї історії свої власні висновки, а прийняте в Британії судове рішення хоч і незвичне, але переслідує собою мету хоч якоюсь мірою полегшити життя людям з обмеженими розумовими здібностями DE і PQ.

За матеріалами: Корреспондент.net

Читайте також: