fbpx
Право

Утилізаційний збір в Україні. Чиновники саботують доручення Януковича – глава ВААІД

  Українські чиновники саботують доручення президента України Віктора Януковича про внесення зміни до законів про утилізаційний податок на автомобілі, зокрема, про скасування дискримінаційного положення про звільнення від сплати цього збору українських автовиробників, вважає генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко.  

"Як ми (імпортери – ІФ) і припускали, чиновники саботують виконання доручення президента усунути в законах положення, що не узгоджуються з нормами СОТ (Світова організація), зокрема, звільнення автовиробників від сплати збору", – сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи оприлюднені Міністерством екології та природних ресурсів законопроекти про внесення змін до "утилізаційних" законів.

Він підкреслив, що ВААІД підготує звернення до Мінекології з пропозицією звернути увагу на необхідність чіткого виконання доручення президента в повному обсязі, а саме, зміни положень, які не узгоджуються з міжнародними зобов’язаннями України, взятими в процесі вступу до СОТ.

Як повідомлялося, прийнятими законами про сплату утилізаційного податку від його сплати звільняються українські автовиробники під зобов’язання побудувати утилізаційні центри та створити пункти з розбирання автомобілів.

Крім того, зазначає О. Назаренко, також не виконаний пункт доручення президента про надання гарантій захисту прав та економічних інтересів власників транспортних засобів (ТЗ), тобто відшкодування власнику вартості переданих на утилізацію ТЗ.

"При цьому у дорученні ніде не сказано, що для отримання відшкодування власник утилізованого ТЗ повинен купити тільки вітчизняне авто", – підкреслив він.

Таким чином, резюмує він, чиновники "не помітили" в дорученні президента два головні пункти, які безпосередньо стосуються власників ТЗ та усунення дискримінації у сплаті податку.

У той же час О. Назаренко позитивно оцінив скасування коригувальних коефіцієнтів до базової ставки, зазначивши, що в країнах, де існує такий податок, його ставка єдина для всіх автомобілів, і більшою мірою є "страхувальною" для держави сумою в разі необхідності нести витрати на звільнення вулиць від кинутих ТЗ.

Як повідомлялося, Мінекології в середу оприлюднило для обговорення три законопроекти, що стосуються внесення змін до законів про сплату податку на утилізацію автотранспортних засобів.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: