fbpx
Право

Утилізаційний збір в Україні може стати однаковим для всіх автомобілів – пропозиція Мінекології

  Міністерство екології та природних ресурсів України пропонує скасувати коригуючі коефіцієнти до базових ставок податку на утилізацію транспортних засобів: 5,5 тис. грн для легкових автомобілів і 11 тис. грн для решти автотранспортних засобів.

Відповідний законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України про скасування коефіцієнтів до ставок екологічного податку оприлюднено на сайті міністерства в середу.

Мінекології також пропонує доповнити закон про охорону навколишнього середовища пунктом, згідно з яким 100% утилізаційного податку надходить до Фонду охорони навколишнього природного середовища.

Крім цього, законопроектом пропонується в законі про утилізаційний збір виключити обов’язкову наявність в пунктів розбирання транспортних засобів системи екологічного менеджменту, сертифікованої за стандартами ISO серії 1400 або з аналогічних національним стандартам. 

Також законопроект пропонує обмежити держконтроль у сфері утилізації транспортних засобів одним органом центральної виконавчої влади – Мінекології.

Як повідомлялося, закон "Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів", прийнятий 4 липня Верховною Радою і підписаний президентом України Віктором Януковичем 31 липня, опублікований 7 липня, і набув чинності 8 серпня. Підписаний 30 липня і опублікований 7 серпня закон про внесення змін до Податкового кодексу про сплату екологічного податку набирає чинності 1 вересня 2013 року.

Законом передбачено, що сума податку з кожного транспортного засобу сплачується з урахуванням базової ставки і коригувальних коефіцієнтів, які прив’язані до обсягу двигуна і залежить від того, новий ТЗ або старий. 

Прийняті закони припускають, що вітчизняні автовиробники звільняються від сплати збору під гарантії створення утилізаційних потужностей.

Разом з тим, президент України Віктор Янукович доручив Кабінету міністрів України вдосконалити закон про утилізацію, привівши його норми у відповідність з нормами Світової організації торгівлі (СОТ), а також скасувати коригувальні коефіцієнти.

Про серйозний вплив на двосторонні економічні відносини з Україною вступу в силу закону про утилізацію знятих з експлуатації ТЗ заявили в Європейському Союзі.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: