fbpx
Економіка

В Україні банківські кредити стануть доступнішими?

В Україні банківські кредити для населення і підприємств можуть стати доступнішими. Таке припущення можна зробити після появи повідомлення про зниження Нацбанком облікової ставки, причому зниження облікової ставки НБУ відбувається вже вдруге за 2 місяці.

Повідомляється, що облікова ставка НБУ знижена до 6,5%. Цей показник є рекордним мінімумом за всю історію незалежності держави. Для прикладу, облікова ставка в 2012 році становила 12%.

У Національному банку України впевнені, що зниження ставки сприятливо відіб’ється на реальному секторі економіки та призведе до здешевлення іпотечних кредитів, а також позик для підприємств уже в найближчий місяць. У ЗМІ наводяться слова директора департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олени Щербакової, яка заявила, що в Україні здійснюється перехід «на політику дешевих грошей».

«Наша кінцева мета – запустити механізм кредитування реальної економіки. Протягом найближчих 2-3 років помітно знизиться вартість кредитних ресурсів», – підкреслила Олена Щербакова.

У НБУ звертають увагу, що в Україні можна спостерігати істотне збільшення депозитної бази. З початку 2013 року, заощадження в банках збільшилися майже на 18%.

Що ж до прогнозів фахівців, то кредити для населення можуть подешевшати на 2%. Тобто, ставки за іпотечними кредитами можуть скласти 17%, тоді як на сьогоднішній день в країні середня ставка по такий вид кредитів становить 19%.

За матеріалами: podrobnosti.ua

Читайте також: