fbpx
Право

Норми про заборону балотуватися громадянам з судимістю необхідно уточнити – Андрій Магера

 Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера вважає, що українським законодавцям необхідно уточнити норми про заборону балотуватися громадянам з судимістю, а також змінити ценз судимості на ценз наявності громадянства у кандидатів у депутати.

"Конституція України забороняє балотуватися особам, які вчинили будь-який умисний злочин, навіть якщо вони відбули покарання. У той же час, балотуватися може громадянин, якщо він скоїв злочин з необережності, наприклад, автотранспортна пригода або недбалість", – нагадав норми Конституції А.Магера в ході круглого столу "Обговорення зауважень рекомендацій Європейської комісії "За демократію через право" ( Венеціанська комісія) щодо внесення змін до Конституції України у вівторок у Києві.

"Виникає питання: яка була логіка у законодавця. Очевидно, тут потрібно уточнити інший момент – коли особа відбула покарання, очевидно, у такої людини повинні бути можливості балотуватися кандидатом у народні депутати", – вважає заступник голови Центрвиборчкому.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

При цьому, за словами А. Магери, законодавцям необхідно подумати і над питанням, чи варто залишати вимоги цензу осілості в Україні на термін 5 років.

"Якщо ми хочемо прив’язати людину до території України, в хорошому сенсі цього слова… Логічніше було б прив’язувати не до цензу осілості, а до терміну отримання громадянства України. Тобто, не менше п’яти років людина повинна бути громадянином України", – вважає заступник голови ЦВК.

При цьому, він уточнив, що навіть якщо така людина не проживає на території України, вона все одно є учасником виборчого процесу, вибираючи президента і народних депутатів, тому немає логіки в тому, щоб позбавляти її пасивного виборчого права.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

А.Магера підкреслив, що не бачить необхідності у встановленні додаткових прав для іноземних громадян та іноземних ЗМІ для агітації під час виборчого процесу. Крім того, він вважає за необхідне залишити можливість одночасної подачі скарг громадян як у виборчі комісії, так і суди. За його словами, це сприятиме реалізації прав громадян України.

Також заступник голови ЦВК зазначив, що реалізація ідеї, висловленої у щорічному посланні президента України Віктора Януковича, про введення повністю пропорційної системи виборів з відкритими списками дозволить уставити певний відсоток обов’язковості представництва в партійних списках громадян обох статей – чоловіків і жінок.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: