fbpx
Право

Валерія Лутковська звернула увагу на порушення прав українців у зв’язку з незаконним будівництвом

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська відреагувала на звернення українців з питань порушення їх прав на належні і безпечні умови проживання у зв’язку з проведенням незаконного будівництва. На офіційному сайті омбудсмена зазначається про те, що Валерії Лутковській із зазначених вище питань надходили численні звернення від жителів української столиці, а також від людей, що живуть в Донецькій, Дніпропетровській та інших областях країни.

Валерія Лутковська звертає увагу, що міністерством регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України, а також Державною архітектурно-будівельною інспекцією не повною мірою забезпечується виконання завдань у сфері формування та реалізації державної політики з питань архітектурно-будівельного контролю. Крім того, омбудсмен вважає, що в Україні можна спостерігати недостатнє законодавче відображення питань, щодо порушень містобудівних норм.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Валерія Лутковська підкреслює, що «Відмова замовника будівництва від надання пояснень, від участі у розгляді справ про правопорушення у сфері містобудування, зокрема, непідписання керівником або уповноваженим представником суб’єкта містобудування акта перевірки, протоколу, неотримання їм припису про усунення правопорушень, дає можливість порушникам уникнути відповідальності, передбаченої законом України "Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності"».

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Валерія Лутковська відзначає, що в питаннях незаконного будівництва існує «системність проблеми». Омбудсмен звернулася з відповідним поданням до глави українського уряду Миколи Азарова. Уповноважений з прав людини пропонує посилити державний контроль за дотриманням містобудівного законодавства, що здійснюється Державною архітектурно-будівельною інспекцією та її територіальними органами.

За матеріалами: ombudsman.gov.ua

Читайте також: