fbpx
Політика

Голова МОЗ РФ повідомила про дефіцит лікарів в Росії

Міністр охорони здоров’я Росії Вероніка Скворцова, виступаючи в ефірі радіостанції «Ехо Москви» повідомила, що в медичних установах відчувається дефіцит лікарів, всього в країні не вистачає близько 40 тисяч лікарів.

За її словами, особливо гостро ця проблема стоїть в регіональних поліклініках та фельдшерсько-акушерських пунктах. «В даний час ми випускаємо 39 тисяч лікарів на рік, з них 26 тисяч – бюджетні місця, безкоштовне навчання. У нас за останні три роки збільшилася кількість лікарів на 17,5 тисяч», – сказала Скворцова.

Вона також повідомила, що на сьогоднішній день в охороні здоров’я Росії трудяться близько 650 тисяч лікарів, при цьому, 50 тисяч з них – це учні, тобто аспіранти, інтерни, ординатори. «У нас дефіцит лікарів у багатьох стаціонарах, не вистачає дільничних терапевтів, дільничних педіатрів, амбулаторних стоматологів», – зазначила міністр.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

У той же час, на її думку, зростає інтерес молоді до медицини, і в медичних вишах бажають навчатися все більше абітурієнтів. Великі надії Скворцова покладає на контрактну систему навчання, при якій укладається тристоронній договір між вишем, регіоном і батьками неповнолітнього абітурієнта. У таких випадках, молода людина, закінчивши виш, повинна повернутися додому і відпрацювати належний час за фахом.

Читайте також:  «Брюссель грається з вогнем, він спокушає Бога», - прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Голова МОЗ повідомила, що незабаром в Росії будуть переглянуті нормативи праці для лікарів, які не змінювались з 80-х років минулого сторіччя. Лікарів планують звільнити «від писанини», але щоб це зробити, необхідно створити електронне робоче місце і щоб лікар не виписував рецепти і направлення, а просто зміг натискати кнопки. Такі електронні робочі місця лікаря вже розроблені і з осені почнуть впроваджуватися в медустановах первинної ланки.

За матеріалами: rg.ru

Читайте також: