fbpx
Надзвичайні події та кримінальна хроніка

Втеча Мельника. Новий КПК дає право заарештувати екс-ректора Податкової академії

 У чинному Кримінальному процесуальному кодексі достатньо підстав для суду, щоб заарештувати колишнього ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" кандидат юридичних наук, професор кафедри Кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ, доцент Юрій Азаров.

Коментуючи інформацію, поширену в низці українських ЗМІ, що в новому КПК є суттєві прогалини в питанні арешту людини, яка зникла з-під домашнього арешту, експерт зазначив, що ст. 178 КПК говорить про те, що однією з обставин, що враховуються при виборі запобіжного заходу, є виконання умов запобіжних заходів, які застосовувалися до підозрюваного раніше.

І в КПК зазначено, що утримання під вартою застосовується, якщо прокурор доведе, що більш м’які міри запобіжного заходу не дали результатів.

"Якщо прокурором буде доведено, що перебуваючи на волі, ця особа ховалася від органу досудового розслідування або суду, перешкоджала кримінальному провадженню або йому повідомлено про підозру у вчиненні іншого злочину" , – процитував Ю.Азаров ч.3 ст.183 КПК.

Читайте також:  СБУ затримала у Дніпрі рекетирів, які викрадали людей та «вибивали» з них гроші

"Але, звичайно ж, остаточне рішення про обрання запобіжного заходу ухвалює суд, грунтуючись на наданих стороною обвинувачення даних", – підкреслив експерт.

Як повідомлялося, колишній ректор був затриманий 27 липня співробітниками Головного управління внутрішньої безпеки міністерства доходів і зборів спільно з ГУБОЗ МВС України. Він вимагав та отримав від двох українців хабара в розмірі 40 тис. грн і 80 тис. грн за вступ їх родичів у виш.

Печерський райсуд Києва 1 серпня обрав П.Мельнику запобіжний захід у вигляді утримання під домашнім арештом. Йому заборонено залишати місце проживання, за винятком ситуацій, коли знадобиться медичний огляд або лікування.

Читайте також:  Затримала рецидивіста, який тероризував мешканців Одеси під виглядом правоохоронця

На екс-ректора 7 серпня наділи електронний браслет. П.Мельник став першою високопоставленою особою і першим арештантом в Київській області, щодо якого застосували такий спецзасіб.

9 серпня стало відомо, що П.Мельник зник з-під домашнього арешту, позбувшись електронного браслета. МВС оголосило його у всеукраїнський розшук.

Суддя Печерського райсуду Києва Сергій Вовк 12 серпня дав дозвіл на затримання П.Мельника з метою приводу його до суду для розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.  

13 серпня МВС оголосило П.Мельника в міжнародний розшук.

Ряд українських ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомив про виїзд П.Мельника через Білорусь в одну з країн Балтії, за іншою версією – утікач вже в Чехії.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: