fbpx
Економіка

Урожай винограду в Україні збільшиться до 500 тисяч тонн – міністр

 У поточному році в Україні планують зібрати близько 500 тисяч тонн винограду, що на 9% більше, ніж торік. Для того, щоб наростити продуктивність українського виноградарства, в Мінагрополітики ініціювали внесення змін до держбюджету і в програму активізації розвитку економіки України. Про це розповів міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк.

 За його словами, сезон збору винограду в 2013 році стартує на кілька тижнів раніше, ніж у 2012 році. За попередніми розрахунками, виноградарі можуть назвати 2013 врожайним.

 «Планується зібрати близько 500 тисяч тонн винограду. А це на 9% більше, ніж торік», – підкреслив міністр.

 Глава «аграрного відомства» стверджує, що такому зростанню сприяють ті виноградники, які були закладені завдяки програмі державних компенсацій. Всі ці кошти надходили від дії збору в розмірі 1,5% на розвиток садівництва, хмелярства та виноградарства з 2001 року. Зокрема, міністр зазначив, що зараз в українських сільгосппідприємствах плодоносить 64 тисячі гектарів виноградників. З них близько 32 тисяч гектарів були закладені завдяки цій програмі.

 «Ми бачимо, що 1,5% збір на розвиток виноградарства, хмелярства та садівництва є ефективною програмою підтримки», – зазначив міністр.

 Саме тому Мінагрополітики ініціює внесення змін до держбюджету України на 2013 рік. Тобто, пояснив Присяжнюк, пропонується виділити на закладку виноградників та молодих садів 1,2 млрд гривень зі спеціального фонду.

 Про необхідність закладки нових насаджень заявляють і вчені. Вони стверджують, що завдяки новим виноградникам в Україні вдасться істотно підвищити продуктивність садів і врожай.

 Нагадаємо, що велика частина українських виноградників вже досягла критичного віку – 30 років.

 За матеріалами: РБК Україна

Читайте також: