fbpx
Право

Генпрокуратура Грузії: Висновок американців підтверджує законність звинувачення Мерабішвілі

Сьогодні, 12 серпня, Генеральна прокуратура Грузії зробила заяву про те, що висновок юридичної компанії «Денсус», що розслідувала події 26 травня 2011 року, розглядатися як «нові обставини» в слідстві у справі Мерабішвілі не можуть.

Як сказано в офіційній заяві прокуратури, переданий американською компанією «Денсус» висновок в МВС Грузії ще в 2011 році, складений на високому рівні і не тільки не суперечить обвинуваченню Мерабішвілі, а й доповнює його, підтверджуючи його законність.

«Згідно зі звинуваченням, пред’явленим колишньому главі МВС, – Вано Мерабішвілі, як вища державна посадова особа,  перевищив повноваження, видавши незаконні накази, на підставі яких, розроблений план розгону демонстрантів відповідно до законодавства Грузії та міжнародних норм,  був порушений, що спричинило за собою численні тілесні ушкодження серед мітингувальників і призвело до летального результату для двох громадян Грузії. Слід зазначити, що при складанні висновку, компанія «Денсус» використовувала ряд неправдивих відомостей, які були надані їй на той час МВС Грузії. Зокрема, у висновку йдеться, що в результаті вивчення справи щодо розгону демонстрантів, було звільнено четверо поліцейських, дев’ятьом було оголошено догану, а двоє отримали пониження. Однак у якому підрозділі працювали поліцейські і за що вони були покарані, в ув’язненні не вказується. Слідством вже встановлено, що з метою дезінформування населення та міжнародної спільноти МВС Грузії відреагувало лише для маскування факту причетності Мерабішвілі, нібито піддаючи дисциплінарному стягненню лише 16 своїх співробітників, деякі з яких взагалі не перебували на території мітингу і не брали участі в розгоні демонстрантів. Щодо звільнених з місця роботи, то з’ясувалося, що троє працівників ще до подій, що відбулися, були звільнені за власним бажанням. Таким чином, висновок компанії «Денсус» не може розглядатися як «нова обставина» у справі Мерабішвілі, а будь-яка інша його інтерпретація, трактуватиметься як правова маніпуляція, з метою ввести слідство та громадськість Грузії в оману», – сказано в офіційній заяві Генеральної прокуратури Грузії.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Нагадаємо, що колишній глава МВС і генеральний секретар пропрезидентської партії Єдиний національний рух (ЄНР) Вано Мерабішвілі був затриманий 20 травня поточного року. Йому були пред’явлені звинувачення відразу за трьома статтями про нецільове використання бюджетних коштів, що спочатку припускали позбавлення волі строком 7-12 років. У ході слідства Мерабішвілі було пред’явлено ще кілька звинувачень.  

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Щодо партії ЄНР, то її члени вважають затримання політичним, називаючи Мерабішвілі особистим в’язнем прем’єр-міністра Бідзіна Іванішвілі.

Розгін демонстрації в Тбілісі: загиблі і поранені (відео):

За матеріалами: Грузия Онлайн

 

Читайте також: