fbpx
Новини світу

Влада США представила список дітей, усиновлених у РФ – Павло Астахов

   Влада США передала російській стороні список дітей, усиновлених американськими сім’ями в Росії в минулі роки, повідомив уповноважений при президенті РФ з прав дитини Павло Астахов.  

 "У списку 61625 дітей. Але це – ті, кого усиновителі офіційно, за імміграційною візою, ввезли в країну з Росії", – сказав П.Астахов в інтерв’ю, яке публікує в понеділок "Російська газета".

 При цьому він зазначив, що в США є діти з Росії, які просто не потрапили в цей список". За словами дитячого омбудсмена, вже знайдені п’ятеро дітей, які досі живуть в американських сім’ях, не маючи жодного статусу: приїхали на лікування, на навчання, на відпочинок і залишилися.  

 П.Астахов, кажучи про міжурядові консультації з проблем усиновлення та захисту прав дітей, що пройшли в Вашінгтоні, заявив, що в питанні про усиновлення російських сиріт американцями, поставлена ​​крапка.   

 "Тут, я думаю, ми досягли остаточної ясності. У всіх інших – а їх багато – консультації поставили нормальні, робочі такі, продуктивні коми", – сказав П.Астахов.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

 "Прийнявши закон, що забороняє американське усиновлення, ми не ставимо бар’єр між нашими країнами у гуманітарній співпраці. Гуманітарне співробітництво повинно розширюватися. Потрібні спільні програми та взаємодопомога у всіх сферах", – додав він.  

 За словами П.Астахова, на початку червня держдепартамент США направив уряду РФ ноту, представивши список із 259 дітей-сиріт, для яких пропонувалося зробити виняток із закону про заборону на усиновлення. У результаті Росія відмовилася робити виняток для кого б то не було.  

 "Я, дійсно, з величезною повагою ставлюся до тих добропорядних людей у США, які з любов’ю прийняли або сьогодні хотіли б прийняти наших дітей у свої сім’ї. І ці люди, сказав я американським партнерам, не заслуговують того, щоб їх обманювати, даючи нездійсненні надії "домогтися від росіян порушення їх закону як виняток". Як би вони не критикували наш закон, це – наш закон. Хочемо ми цього чи не хочемо. Ні скасовувати, ні змінювати його ми не можемо, не маємо права і не будемо" , – сказав дитячий омбудсмен.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

 Він повідомив, що в ході консультацій у Вашингтоні російська і американська сторони домовилися, що "з цього моменту ніяких більше дитячих списків немає і не буде". "Виходимо з того, що всі діти, які у нас є в дитбудинках, не виїхали і не виїдуть до Америки. Цей статус-кво в наших з США підходах до усиновлення ми встановили", – підкреслив П.Астахов.  

 Він також зазначив, що заборона на усиновлення сиріт американськими громадянами ніяк не вплине на можливості російської сторони отримувати інформацію про життя дітей, що вже проживають в США.

  Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: