fbpx
Економіка

Українська гривня – найкрасивіша валюта в світі

 За визнанням швейцарських фінансистів, українська гривня є найкрасивішою валютою у світі. До такого висновку дійшла комісія з питань естетики Міжнародного фінансового банку.

 Примітно, що даного титулу гривня удостоюється вже вдруге. Вперше українська валюта була визнана найкрасивішою в 2008 році, тоді ж відзначалося, що гривня – найбільш зносостійка купюра у світі.

 П’ятірка найкрасивіших грошей, на думку швейцарських фінансистів, виглядає наступним чином: українська гривня, австралійський долар, євро, болгарський лев і американський долар.

 Вперше гривня згадується в берестяних грамотах XII століття. Термін "рубль" виник у Новгороді в XIII столітті і представляв собою півгривні. Другий раз гривня була введена в обіг в Україні в 1918 році. І, нарешті, «третє пришестя» гривні відбулося в 1996 році, коли вона стала постійною національною валютою України.

 Ескізи українських банкнот виконав художник-графік Василь Лопата. Саме він ілюстрував такі значущі книги, як "Слово о полку Ігоревім" і "Кобзар" Тараса Шевченка.

 За матеріалами: ИТАР-ТАСС

Читайте також: